Η χώρα μας έλαβε πρόσφατα μία ξεχωριστή διεθνή διάκριση στο χώρο της υγείας: Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, που έχει φτιάξει η ΗΔΙΚΑ. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πήραμε βραβείο για έργο, που δεν… δουλεύει!
Προσέξτε: Η εφαρμογή υπάρχει μόνο σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, δηλαδή, μόνο στις 120 Τοπικές Μονάδες Υγείας, που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρακτικά, το όλο εγχείρημα αφορά μόνο μερικές χιλιάδες πολίτες, που είχαν εγγραφεί σε μητρώο οικογενειακού γιατρού.
Μέχρι σήμερα, όμως, δεν υπάρχει δυνατότητα διασύνδεσης με καμία άλλη υπηρεσία υγείας, ούτε δημόσια, ούτε ιδιωτική. Δηλαδή, ακόμη και ένας από αυτούς τους πολίτες, που έχουν εγγραφεί σε μητρώο οικογενειακού γιατρού επισκεφθεί κάποιο δημόσιο νοσοκομείο ή κάνει κάποια εξέταση σε δημόσιο ή ιδιωτικό εργαστήριο, ο ηλεκτρονικός του φάκελος δεν ενημερώνεται…
Ούτε λόγος φυσικά για τους υπόλοιπους πολίτες! Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τα φάρμακα, τις εξετάσεις και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που για να αποφύγουν ουρές και ταλαιπωρία, επιλέγουν να μη χρησιμοποιήσουν τον ΕΟΠΥΥ.
Αν κάποιος πάρει φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή ή κάνει κάποια εξέταση χωρίς να χρεωθεί ο ΕΟΠΥΥ, και πάλι δεν ενημερώνεται ο ηλεκτρονικός του φάκελος. Ούτε φυσικά ο ασφαλιστικός φάκελός του που έχει δημιουργηθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης, αν σήμερα κάνει κάποιος μία εξέταση στο Α διαγνωστικό κέντρο και μετά από 6 μήνες κληθεί να κάνει την ίδια εξέταση στο Β διαγνωστικό κέντρο, επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης και ενημέρωσης του φακέλου του.
Η κωμικοτραγική κατάσταση που περιγράφουμε οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα τα πληροφοριακά συστήματα στο χώρο της υγείας αναπτύχθηκαν άναρχα και αποσπασματικά. Μάλιστα, ενώ δαπανήθηκαν πολλά εκατ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, ουδέποτε επενδύθηκαν με βάση κάποιο στρατηγικό σχέδιο. Όπως έγινε και σε άλλους τομείς δημοσίων έργων, πολλές φορές τα έργα γινόταν με βάση τις ανάγκες των προμηθευτών και όχι του δημοσίου…
Από τεχνικής πλευράς, το μείζον πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε επιλύσει αυτό που οι τεχνικοί αναφέρουν ως διαλειτουργικότητα. Δηλαδή, να βρούμε τον τρόπο, με τον οποίο τα διαφορετικά πληροφοριακά συστήματα θα μπορούν να «μιλούν μεταξύ τους» και να «ανταλλάσσουν δεδομένα».
Έτσι, έχουμε για παράδειγμα το τραγικό αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να έχει ξοδέψει χρήματα για να αποκτήσει σύστημα επιχειρηματικής ευφυίας (Business Intelligence), το οποίο όμως πρακτικά δεν δουλεύει αποδοτικά, γιατί δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με αξιόπιστα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων!
Η προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις καλές προθέσεις και τα σχέδια του αρμόδιου γενικού γραμματέα Γ. Μπασκόζου δεν κατάφερε να υλοποιήσει το λεγόμενο εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Το 2018, το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής είχε εγκρίνει ένα πρόγραμμα ύψους 2,5 εκατ. αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες εκδήλωσαν αδυναμία να συντάξουν το σχετικό τεχνικό δελτίο και ακόμη μία ευκαιρία φαίνεται ότι χάθηκε.
Πριν από μερικούς μήνες, εγκρίθηκε από την τεχνική υποστήριξη της Ε.Ε. (Structural Reform Support Service) ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορά τη διαλειτουργικότητα με βάση το διεθνές πρότυπο Integrating the Health Enterprise (IHE). Αντικείμενο του έργου είναι η διαλειτουργικότητα των συστημάτων, που αφορούν τις εργαστηριακές εξετάσεις. Όμως, παραμένει άγνωστο τι θα γίνει…
Η νέα κυβέρνηση δεν έχει μας έχει πει τίποτε για τα σχέδια της, ενώ έχουν περάσει 3,5 μήνες από τότε που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της. Η επιλογή του Κ. Πιερρακάκη αποτελεί σαφή ένδειξη ότι η κυβέρνηση δίνει βάρος στην ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Για το χώρο της υγείας όμως ακόμη αγνοούμε τι μέλλει γενέσθαι.
Η κυβέρνηση οφείλει να μην αφήσει να πάει χαμένο το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δηλαδή, πρέπει να αξιοποιήσει το φάκελο υγείας και να χτίσει πάνω του, επενδύοντας όμως πόρους στη διαλειτουργικότητα και φτιάχοντας επιτέλους ένα στρατηγικό σχέδιο. Διαφορετικά, θα μείνουμε με ένα ακόμη βραβείο ανά χείρας…
Υ.Γ. Για την ιστορία να πούμε ότι η βράβευση έγινε στις 8-10-2019 στα πλαίσια του Παγκοσμίου Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών, που έγινε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να βρείτε εδώ.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ