Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σχετικά με την ετοιμότητα του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να διαχειριστεί τους ασθενείς του δεύτερου κύματος της επιδημίας.
Κάνοντας λόγο για «ανέτοιμο» δίκτυο, ο ΠΙΣ υποστηρίζει ότι «παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες, ότι το σύστημα θα προετοιμασθεί κατάλληλα, μέχρι στιγμής ουδεμία ενέργεια έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Την ανησυχία του εκφράζει ο σύλλογος καθώς καταγράφονται όλο και περισσότερα κρούσματα, αλλά «δεκάδες Κέντρα Υγείας σε όλη την επικράτεια παραμένουν χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και χωρίς τις απαραίτητες υποδομές» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.
Την ανεπαρκή αριθμό του προσωπικού στα 310 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα, τονίζει ο ΠΙΣ όχι μόνο για την διαχείριση των ύποπτων ή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά και να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του Πόρου ο οποίος βρέθηκε στις αρχές Αυγούστου σε mini lockdown, αλλά «το Κέντρο Υγείας Γαλατά που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το νησί, δεν διέθετε ούτε καν μέσα ατομικής προστασίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό». ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Ακόμη, ο ΠΙΣ διαμαρτύρεται ότι χιλιάδες ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι συνέβαλαν στην πρώτη φάση της πανδημίας και τα συνολικά 25.470 ιδιωτικά ιατρεία σε όλη τη χώρα, «έχουν παραγκωνιστεί πλήρως από την Πολιτεία η οποία ξεχνά την συμβολή τους στα ύποπτα περιστατικά του κοροναϊού».
Επίσης, ο ΠΙΣ καταγγέλλει ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν αποζημιώθηκαν από το υπουργείο Υγείας για τις ιατρικές υπηρεσίες που παρείχαν σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ακόμη και τηλεφωνικά στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Επιπρόσθετα, ο ΠΙΣ στηλιτεύει το γεγονός ότι οι οικογενειακοί ιατροί, «βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς έχει κλειδώσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δαπανών τους».
Ακόμη και ο εργαστηριακός τομέας έχει πληχθεί από «το βάρος των δυσβάσταχτων και άδικων εκπτώσεων rebate και clawback, με περικοπές που αγγίζουν συνολικά το 40% των απαιτήσεων αποζημίωσης».
Στον «πάγο» βρίσκονται και οι 800 νέες συμβάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες τους στην αντιμετώπιση του νέου κύματος του κοροναϊού.
Προς αποφυγή των συνεπειών αυτής της κατάστασης στους πολίτες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά από το υπουργείο Υγείας «να προχωρήσει στην άμεση οργάνωση των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και στην υλοποίηση των συλλογικών συμβάσεων των 800 ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ