Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΙΣ για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών που έχει φέρει τη χώρα μας στο πρόθυρα υγειονομικής κρίσης. Την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων και απαγόρευσης πώλησης φαρμάκων (ιδιαίτερα αντιβιοτικών) χωρίς ιατρική συνταγή επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναδεικνύει προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκό χώρα στην κούρσα της μικροβιακής αντοχής. Ήδη στη χώρα εκτιμάται ότι καταναλώνουμε σχεδόν διπλάσια ποσότητα αντιβιοτικών, σε σχέση με τον μέσο όρο που ισχύει στην Ε.Ε., όπως καταγράφει το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων).
Για να προβλεφθεί η σφοδρή εκδήλωση του προβλήματος, ο ΠΙΣ καλεί πολίτες και Πολιτεία να ακολουθήσουν αυστηρά την εθνική νομοθεσία, καθώς και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που επιτάσσουν την χορήγηση στους ασθενείς μόνο με την επίδειξη ιατρικής συνταγής.
Υπενθυμίζεται ότι η νομοθεσία υφίσταται εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973), η οποία προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης φορέων που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου διατύπωσε την θέση του Συλλόγου για το θέμα της χρήσης των αντιβιοτικών με την προϋπόθεση της υπόδειξης του ιατρού και της ιατρικής συνταγής.
Επισημαίνεται ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών στην ανθρώπινη υγεία (Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως 2017/C 212/01 της 1.7.2017),με το άρθρο 4.7, το οποίο αναφέρει ότι «Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να χορηγούν αντιμικροβιακά μόνο με συνταγή γιατρού, εκτός εάν, βάσει ειδικών διατάξεων, επιτρέπεται η ελεγχόμενη χορήγηση σε ειδικές περιπτώσεις».
Από τα προαναφερόμενα προκύπτει ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο εισάγει αυστηρούς κανόνες σχετικά με τη χορήγηση φαρμάκων και ειδικότερα αντιβιοτικών, τα οποία και θα πρέπει να χορηγούνται μόνο μετά από ιατρική συνταγή.
Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας κρατά τα σκήπτρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ιδιαίτερη προτίμηση στη λίστα κατανάλωσης σε κεφαλοσπορίνες, Αμοξικιλλίνη, τετρακυκλίνες και κινολόνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις κατηγορίες αυτές των αντιβιοτικών καταγράφεται διαχρονική αύξηση στη χρήση, με εξαίρεση τις κινολόνες για τις οποίες έχει θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια ως απαραίτητο στοιχείο η αιτιολογημένη συνταγή γιατρού.
Γι’ αυτό και οι κινολόνες έρχονται στην 3η θέση κατανάλωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι Έλληνες παίρνουν από το ράφι τα αντιβιοτικά είναι για λοιμώξεις του αναπνευστικού και ουροποιητικού συστήματος.
Με τα παραπάνω δεδομένα ο ΠΙΣ κάνει έκκληση στο Υπουργείο Υγείας να ενσωματώσει το συντομότερο δυνατόν τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες στην Εθνική Νομοθεσία και να εφαρμόσει τους Νόμους του Κράτους για να αποφευχθεί η εμφάνιση θυμάτων, από την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών λόγω της αλόγιστης και ανεξέλεγκτης χρήσης φαρμάκων και ιδιαίτερα αντιβιοτικών, αφού δεν παράγονται νέα αντιβιοτικά σκευάσματα που να καλύπτουν τα σθεναρά αυτά μικρόβια.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ