Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ ζητά απαντήσεις σε μια σειρά «καυτά» ερωτήματα που αφορούν τους χειρισμούς του Δημήτρη Κοντού, με αφορμή την ανακοστολόγηση των εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, ζητώντας παράλληλα στοιχεία για τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων σε χώρες που διαθέτουν το ίδιο ασφαλιστικό σύστημα και τον ίδιο όγκο εξετάσεων με την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι οι 54 από τις συνολικά 694 εξετάσεις καλύπτουν το 75% της συνολικής δαπάνης του Οργανισμού, οι γιατροί τονίζουν ότι πρόκειται ξεκάθαρα για υποκοστολόγηση, επισημαίνοντας επιπλέον πως και η ασφαλιστική τιμή είναι κάτω του κρατικού τιμολογίου.
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο περιορισμένος πληθυσμιακός όγκος ασθενών της Ελλάδας με τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών δημιουργεί δυσκολίες στην βιωσιμότητα πολλών εργαστηρίων με υποκοστολογήσεις τιμών, οι οποίες δεν έχουν μεταβληθεί μέσα από το κρατικό τιμολόγιο από το 1991» υπογραμμίζουν σχετικά.
Αναδεικνύουν, ταυτόχρονα, πως η υποκοστολόγηση σε συνδυασμό με το πλαφόν στη συνταγογράφηση, βάλουν ευθέως το ανελαστικό κόστος της διατήρησης ποιότητας υπηρεσιών των ατομικών ιατρείων και εργαστηρίων, ευνοώντας τις επιχειρήσεις αυξημένου κύκλου εργασιών. Όπως λένε «αυτό θα οδηγήσει στη μαζική φυγή των ατομικών εργαστηριακών μονάδων από τη ζημιογόνο σύμβαση, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες ακριτικές και νησιώτικες περιοχές από υπηρεσίες διάγνωσης».
Μεταξύ άλλων, το ΔΣ του ΠΙΣ ρωτά:
• Ποιες είναι οι 694 εξετάσεις και ποιες οι 54;• Ποιες είναι οι χώρες αναφοράς, οι ασφαλιστικές τιμές των εξετάσεων σε αυτές και τα συγκριτικά στοιχεία στα οποία βασίζεται ο ΕΟΠΥΥ;• Γιατί καθυστερεί η πλήρης ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος και η real time παρακολούθηση των διαγνωστικών εξετάσεων, καθώς και η εφαρμογή των κατευθυντηρίων συνταγογραφικών οδηγιών;• Γιατί εφαρμόστηκαν καθυστερημένα τα αριθμητικά όρια στις αρχές του 2015 και τα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων;• Γιατί ενώ έχουν αποτύχει το rebate και το clawback, μειώνονται κατά 50% οι ήδη υποβαθμισμένες αμοιβές του εργαστηριακού τομέα, χωρίς την παράλληλη εφαρμογή αξιόπιστων ελεγκτικών μηχανισμών;
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή του ΠΙΣ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ