Τον όρο “Gaming Disorder” στον επίσημο κατάλογο ψυχικών διαταραχών του το 2018 ετοιμάζεται να προσθέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο International Classification of Diseases.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πάσχοντες χαρακτηρίζονται από ένα μοτίβο μόνιμης ή επαναλαμβανόμενης συμπεριφοράς όπου παίζουν βιντεοπαιχνίδια, είτε σε ψηφιακές συσκευές όπως τα smartphones είτε σε παιχνιδο-κονσόλες. Με απλά λόγια, το ψυχικά διαταραγμένο άτομο απλά δεν μπορεί να σταματήσει να παίζει.
Ανησυχητικά γνωρίσματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι τα ακόλουθα:
- Να νιώθει κάποιος ότι εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν αυτή τη στιγμή κι αυτός έχει μείνει απ’ έξω.
- Να δίνει αυξημένη προτεραιότητα στα βιντεοπαιχνίδια μέχρι το σημείο που επισκιάζονται άλλα ενδιαφέροντα της ζωής και καθημερινές δραστηριοτήτες όπως το φαγητό, ο ύπνος και η κοινωνικοποίηση.
- Η συνέχιση και η κλιμάκωση των βιντεοπαιχνιδιών να συνεχίζεται ακόμα και όταν το άτομο υφίσταται αρνητικές συνέπειες, όπως η απόλυση γιατί έπαιζε εν ώρα εργασίας ή η απώλεια μίας σχέσης επειδή απλά δεν είναι παρόν.
Αν τελικά εγκριθεί το προσχέδιο του ΠΟΥ, οι γιατροί και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να αναγνωρίσουν τη Διαταραχή “Gaming Disorder” ως ψυχική ασθένεια.
Η κλινική περιγραφή του ΠΟΥ δεν περιλαμβάνει επιλογές πρόληψης ή θεραπείας. Οι ειδικοί προτείνουν όμως να θέσει κάποιος στον εαυτό του τις ίδιες ερωτήσεις που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του εθισμού στο αλκοόλ. Απλά αλλάξτε τη λέξη «αλκοόλ» με «βιντεοπαιχνίδια». Αν ταυτίζεστε έντονα με τις ακόλουθες ερωτήσεις ίσως έχετε λόγους ανησυχίας.
- Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι θα πρέπει να περιορίσετε το χρόνο που παίζετε βιντεοπαιχνίδια;
- Σας ενοχλούν οι άνθρωποι όταν σας επικρίνουν γιατί παίζετε βιντεοπαιχνίδια;
- Έχετε αισθανθεί ποτέ άσχημα ή ένοχοι για το ό,τι παίζετε βιντεοπαιχνίδια;
- Είναι τα βιντεοπαιχνίδια συνήθως το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε το πρωί όταν ξυπνάτε;
Πηγή: medicalxpress.com, psychologynow.gr
Comments (0)