Την αναποτελεσματικότητα της συνταγής των μειώσεων τιμών, μέσω των ανακοστολογήσεων, επιβεβαιώνουν τα νεότερα δεδομένα της αγοράς. Όπως είχε γράψει το Virus, η υποκατάσταση φαίνεται να δυναμιτίζει τις όποιες προσπάθειες εξοικονόμησης μέσω των ανατιμολόγησεων.
Τα τελευταία τρία δελτία τιμών (με εξαίρεση δηλαδή το τελευταίο του 2017 που τέθηκε πολύ πρόσφατα σε ισχύ) πέτυχαν τελικά εξοικονόμηση χαμηλότερη των 20 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, που βασίζονται σε μελέτη της IQVIA για το σύνολο του έτους, η αύξηση κατά 78 εκατ. ευρώ του όγκου και κατά 92 εκατ. ευρώ του μίγματος όγκου κράτησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα την πραγματική εξοικονόμηση, στα 15 εκατ. ευρώ, μακριά από τα περίπου 185 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από τις μειώσεις τιμών των ανακοστολογήσεων.
Τα στοιχεία των πωλήσεων των ιδιωτικών φαρμακείων έδειξαν πως στο σύνολο της η αγορά υποχώρησε μόλις κατά 0,5%-1% σε αξία, φτάνοντας στα 3,67 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα φάρμακα του Ν.3816, ενώ η πτώση που καταγράφεται αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς βασικά στη μείωση των πωλήσεων σε αξία των γενοσήμων. Σε ό,τι αφορά το μερίδιο αγοράς, τα πρωτότυπα, οn και off patent, κατέχουν το 80%, τα γενόσημα υποχώρησαν στο 17,5% από 18% (το υπόλοιπο αφορά μη κατηγοριοποιημένα σκευάσματα). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σύνολο της αγοράς 3,35 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στα σκευάσματα της θετικής λίστας, ενώ 320 εκατ. ευρώ σε σκευάσμστα που δεν αποζημιώνονται.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ