«Φρένο» μπαίνει στη ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στη Πάτρα και των γύρω περιοχών, καθώς πλέον το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας διαθέτει πιστοποίηση για την παροχή κυτταρικών θεραπειών. Ένα ακόμη ελληνικό νοσοκομείο θα μπορεί να εξυπηρετήσει ασθενείς με λέμφωμα ή λευχαιμία.
Συγκεκριμένα, ήδη η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών με επικεφαλής τον καθηγητή Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη προγραμματίζει κυτταρικές θεραπείες για την τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος. Πρόκειται για εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες, δηλαδή θεραπείες με τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς. Ήδη το προσωπικό εκπαιδεύεται στα εργαστήρια των εταιρειών, ενώ στη συνέχεια η διαδικασία θα πραγματοποιείται στο νοσοκομειακό εργαστήριο μειώνοντας το κόστος. «Ανάχωμα» προς το παρόν αποτελεί η γραφειοκρατική καθυστέρηση για την έγκριση των κοστοβόρων θεραπειών που ανέρχονται στα 250.000 και παρέχουν οι εταιρείες Gilead και Novartis.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα προσφέρονται τρία προϊόντα κυτταρικών θεραπειών μέχρι τώρα μόνο στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Παπανικολάου». Ήδη το νοσοκομείο «Αττικό» έχει πιστοποιηθεί για μια θεραπεία. Για χορήγηση CAR–T κυτταρικών θεραπειών σε ασθενείς με ειδικές κατηγορίες Λεμφωμάτων πιστοποιήθηκε πριν τρεις μήνες και η Αιματολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Ειδικότερα, η επαναστατική ανοσοθεραπεία CAR–T λεμφοκύτταρα (T-λεμφοκύτταρα με χιμαιρικό υποδοχέα αντιγόνου, chimeric antigen receptor T-cells) ενδείκνυται για ασθενείς με συγκεκριμένους τύπους Λεμφωμάτων. Κατά την θεραπεία, τα λεμφοκύτταρα αφαιρούνται από τον ασθενή και τροποποιούνται γενετικά. Στόχος είναι να αναγνωρίζουν τα λεμφωματικά (καρκινικά) κύτταρα, να τους εισβάλουν και να τα εξοντώνουν. Στη συγκεκριμένη διαδικασία υποβάλλονται όσοι δεν έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις συμβατικές θεραπείες. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα διασφαλίζονται πολύ υψηλά ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς που ο οργανισμός τους δεν αντιδρούσε ικανοποιητικά σε συμβατικές θεραπείες. Ως εκ τούτου, η ανοσοθεραπεία CAR–T λεμφοκύτταρα αυξάνει σημαντικά την επιβίωση και δίνει ελπίδες ασθενείς και με άλλες αιματολογικές κακοήθειες.
Πλέον τα νοσοκομεία αυτά ανήκουν στις πρωτοποριακές ευρωπαϊκές υγειονομικές μονάδες που παρέχουν εξατομικευμένες θεραπείες. Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι στο εγχείρημα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πάτρας συνέβαλε και ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με καρκίνο «ΦΛΟΓΑ» παράρτημα Αχαΐας. Άξιο λόγου είναι πως τη πρώτη θεραπεία θα λάβει με προϊόν της εταιρείας Novartis, τη Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου ένα παιδί της «ΦΛΟΓΑΣ».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ