Στα «πυρά» του κλάδου του φαρμάκου απαντά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με την προειδοποίηση ότι θα προχωρήσει στο ζήτημα του κλειστού προϋπολογισμού. Ο κ. Πλεύρης κατέστησε σαφές ότι δεν θα θιγούν καινοτόμα φάρμακα, αλλά άφησε στις δηλώσεις του ανοιχτό ένα «παράθυρο» για διορθώσεις.
Έντονη κριτική δέχθηκε τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Κυβέρνηση αυτές τις ημέρες,, μετά την συνάντηση τους, από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και από το Pharma Innovation Forum για την πολιτική που ασκεί σχετικά με την φαρμακευτική δαπάνη καθώς και τις αυτόματες περικοπές και επιστροφές. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας αντιτείνει το παράδειγμα του επενδυτικού clawback, σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με σειρά μέτρων όπως το επενδυτικό clawback έχει αποδείξει ότι στηρίζει την καινοτομία στο σκέλος των φαρμάκων».
Με αιχμηρές ανακοινώσεις και οι δυο φορείς διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το ζήτημα του εξορθολογισμού των δαπανών και του clawback που στερεί μέρος των εσόδων τους. Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχρηματοδότηση της δημόσιας δαπάνης, ενώ δεν βάζει «φρένο» στις θεραπευτικές αποφάσεις των ιατρών. Την στιγμή που αδυνατεί να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη με όρους πραγματικής κατανάλωσης και ζήτησης, η στρατηγική αυτή προσπαθεί να μετακυλήσει το βάρος στις πλάτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ.
Στην ανακοίνωσή του το PIF κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για την στάση της και εναντιώθηκε στη κατάτμηση του προϋπολογισμού, αλλά ζήτησε σε περίπτωση που ισχύσει, ο προϋπολογισμός για τα ΦΥΚ να αυξηθεί από 790 σε 970 εκατ ευρώ. Σφοδρή ήταν εν γένει η αντίδραση των φαρμακευτικών εταιρειών στις μεγαλύτερες υποχρεωτικές επιστροφές και στις εκπτώσεις από τα νέα καινοτόμα προϊόντα, σημειώνοντας ότι είναι μεγαλύτερες από το 70 %. Το PIF ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η πολιτική αυτή υποδαυλίζει την εξέλιξη της φαρμακευτικής καινοτομίας στην Ελλάδα.
Επί του θέματος, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύουν τα καινοτόμα φάρμακα και εξήγησε ότι «ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού σε φάρμακα υψηλού κόστους και τα υπόλοιπα φάρμακα σε καμία περίπτωση δεν θίγει την καινοτομία απλώς διασφαλίζει ότι όποιος προκαλεί κατανάλωση και δαπάνη θα επωμίζεται και το clawback». Ωστόσο ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τροποποιήσεις τονίζοντας ότι «όποιες διορθώσεις χρειαστούν στο κομμάτι του κλειστού προϋπολογισμού θα γίνουν, αλλά ο κλειστός προϋπολογισμός θα ισχύσει και πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η χώρα μας θα έχει την κατανάλωση που της αναλογεί και όχι υπερκατανάλωση».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ