Κίνηση να μειωθεί η ρήξη με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις έκανε το Υπουργείο Υγείας προσθέτοντας στον προϋπολογισμό για τα ΦΥΚ 60 εκ. ευρώ ακόμη. Το κονδύλι θα ανέρχεται πλέον σε 850 εκατ. ευρώ έναντι 790 εκ. ευρώ που ίσχυε, ενώ αίτημα του PIF ήταν να ανέβει τουλάχιστον στα 970 εκατ. ευρώ.
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Υγείας αναφορικά με τη διάρθρωση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης παραμένει ως έχει διαχωριστεί σε φάρμακα υψηλού κόστους και λοιπά φάρμακα. Ο διαχωρισμός αυτός είναι απολύτως λελογισμένος καθώς επιβαρύνει αναλογικά όσα φάρμακα συμβάλουν στην αύξηση της δαπάνης. Τα φάρμακα 1Α θα παραμείνουν σε κοινό προϋπολογισμό με τα 1Β, καθώς τα πρώτα επιβαρύνονταν υπέρμετρα».
Σχετικά με το παράθυρο που είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός για διόρθωση, το Υπουργείο Υγείας προσθέτει στον προϋπολογισμό των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα λοιπά φάρμακα 60 εκ. ευρώ. Για την αναδιάρθρωση ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε τα νεότερα στοιχεία κατανάλωσης, σχολιάζοντας πως «ήδη κινείται η διαδικασία για την έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ. Οπότε και εξορθολογίζεται απόλυτα ο διαχωρισμός από το ποσοστό του 62%-38% σε περίπου 59%-41%». Σχετικά με την απόσταση των 120 εκ. ευρώ που είχε ζητήσει επιπλέον το Pharma Innovation Forum, περιθώριο ενδυνάμωσης του προϋπολογισμού άφησε ο υπουργός εφόσον εξοικονομηθούν άλλα κονδύλια, όπως για παράδειγμα από τον ΙΦΕΤ, τότε « θα υπάρξει ενίσχυση συγκεκριμένων κατηγοριών».
Όσο για δελτίο τιμών, όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης θα εκδοθεί με τους αυτούς όρους και ήδη δρομολογείται η έκδοση του. Ο ίδιος αποσαφήνισε ότι προσδοκία της στρατηγικής του Υπουργείου Υγείας είναι «ο έλεγχος της κατανάλωσης και μέσω διαρθρωτικών μέτρων οι δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες δραστικής ουσίας εντάσσονται άμεσα σε θεραπευτικά πρωτόκολλα και συνταγογραφικες οδηγίες». Ως παράδειγμα έφερε φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας (πχ βιταμίνες) τα οποία διατίθενται με αυστηρότερο πρωτόκολλο και έχουν κλειστούς προϋπολογισμούς με έλεγχο της δαπάνης τους.
Απαντώντας σε «πυρά» για υποδαύλιση της καινοτομίας, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «τα συγκεκριμένα μέτρα δεν θιγούν την καινοτομία, αλλά την υπερκατανάλωση σε ακριβά φάρμακα. Η χώρα μας θα εξορθολογίσει την κατανάλωση και καλεί τις εταιρίες να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις παρέχοντας εκπτώσεις όπως γίνεται σε όλες τις χώρες, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φάρμακα τους τιμολογούνται με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύονται με κόφτη 7%, καθεστώς τιμολόγησης που θα επανεξετασθεί το 2023».
Με την διαπίστωση πως «τα ακριβά φάρμακα στη χώρα μας παραμένουν σε μεγάλη κατανάλωση» έκλεισε την δήλωσή του ο κ. Πλεύρης, τονίζοντας ότι προσδοκία είναι να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε κάθε φάρμακο από τον Έλληνα ασθενή, «αλλά αντίστοιχα και το ελληνικό δημόσιο να προμηθεύεται και να πληρώνει τα φάρμακα που χρειάζεται και όχι την υπερκατανάλωση».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ