Από την 1η Φεβρουαρίου, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα οριστεί στο 7μηνο για όλους τους πολίτες. Συνεπώς, όσοι πολίτες έχουν κάνει τις δύο δόσεις και δεν κάνουν την αναμνηστική δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, θα θεωρούνται πλέον ανεμβολίαστοι και δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε εμπορικά καταστήματα και στην εστίαση.
Αυτά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι η αναμνηστική δόσο είναι εκείνη, που προσφέρει επαρκή προστασία από την παραλλαγή Όμικρον. Διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η ισχύς του οποίου είναι 9 μήνες, θα εξακολουθεί να ισχύει για μετακινήσεις εντός Ε.Ε. εκτός και η Ε.Ε. αποφασίσει διαφορετικά.
Για τις εξελίξεις στην πανδημία, είπε πως η Όμικρον αφορά πλέον το 80% των νέων κρουσμάτων, αλλά ακόμη δεν έχουμε πολλά περιστατικά της νέας παραλλαγής στα νοσοκομεία, όπου ένα μεγάλο μέρος των νέων εισαγωγών εξακολουθεί να οφείλεται στη Δέλτα, ενώ στις μονάδες εντατικής δεν έχουμε ακόμη περιστατικό με την Όμικρον.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το σύστημα υγείας έχει προετοιμαστεί για αύξηση της πίεσης στην Αττική σε απλές κλίνες για ασθενείς με covid-19 και γι’ αυτό έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένα μέτρα:
- Η χρήση 300 κλινών από τον ιδιωτικό τομέα
- Η μετατροπή του Σισμανογλείου σε νοσοκομείο μόνο για covid για χρονικό διάστημα ενός μηνός. Οι εφημερίες του νοσοκομείου θα καλυφθούν από το Ογκολογικό των Αγίων Αναργύρων και το ΝΙΜΤΣ.
- Το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης θα σταματήσει να εφημερεύει και οι εφημερίες του θα καλυφθούν από τα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία. Ο κ. Πλεύρης διέψευσε κατηγορηματικά φήμες ότι το νοσοκομείο θα κλείσει.
Τέλος, επανέλαβε ότι όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 31 Μαρτίου, είναι πολύ πιθανό να απομακρυνθούν οριστικά από το ΕΣΥ. “Προσανατολιζόμαστε στην καθιέρωση ως υποχρεωτικού του εμβολιασμού έναντι της covid για να μπορεί κάποιος να προσληφθεί και να εργάζεται στο χώρο της υγείας”, ανέφερε.