Ο μέσος όρος παραμονής διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι από μερικές ώρες έως 2,5 ημέρες, υποστήριξε από το βήμα της βουλής ο υπουργός Υγείας. Δεν δίνεται καμία προτεραιοποίηση, διαβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης.
«Καλό θα ήταν να μην υπήρχε ούτε ένα λεπτό, αλλά στην κορύφωση της πανδημίας του τελευταίου 4μήνου, ο μέσος όρος αναμονής είναι λίγες ώρες έως 2,5 ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Ως χυδαία περιέγραψε ο υπουργός όσα αναφέρονται για επιλεκτική διακομιδή ασθενών στις κλίνες ΜΕΘ, και για κλειστές κλίνες ΜΕΘ που δεν λειτουργούν προκειμένου να γίνει διαχείριση περιστατικών.
Απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό και τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό ο οποίος είχε συμβάλλει στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε αναλυτικά στην διαδικασία εύρεσης κλίνης ΜΕΘ για τους υποψήφιους να ενταχθούν στην εντατική. «Τα αναρτημένα περιστατικά είναι ορατά σε όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Όλες οι ΜΕΘ της χώρας βλέπουν τα περιστατικά τα οποία έχουν αναρτηθεί» τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος σχολίασε ότι οι κατηγορίες για παραβίαση δεν απευθύνονται μόνο στο πολιτικό προϊστάμενο αλλά και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που συμμετέχει στην διαδικασία.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα κριτήρια είναι: «Βαριά πάσχοντες, ασθενείς που έχουν μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης, ασθενείς με δυσλειτουργία οργάνων που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης, ασθενείς με σημαντικά μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης και τελικώς ασθενείς, οι οποίοι, δυστυχώς, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, θεωρούνται ότι δεν υπάρχει το προσδόκιμο». Μάλιστα επεσήμανε ο κ. Πλεύρης ότι δεν υπάρχουν καν ηλικιακά κριτήρια ούτε γνωριμίες, αλλά το κριτήριο της καλύτερης δυνατής αποκατάστασής του. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται η διακομιδή ότι η υγεία του ασθενούς δεν είναι σταθερή και υπάρχει επικινδυνότητα από τη μεταφορά του. «Η μεταφορά του γίνεται όταν ο ίδιος ο θεράπων ιατρός το κρίνει» σημείωσε ο υπουργός.
Σχετικά με τη λειτουργία των κλινών ΜΕΘ, ο ίδιος αποσαφήνισε ότι στον BI του Υπουργείου, εντάσσονται και οι κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών. «Το σύνολο των κλινών ΜΕΘ που είναι ελεύθερες στον ιδιωτικό τομέα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Είμαστε στις 1.328, το BI, όπως ξέρετε καλύτερα και από εμένα, ενημερώνεται και είναι δυναμικό. Μπορεί να υπάρχουν κλειστές κλίνες ΜΕΘ κάποια στιγμή, άρα ενημερώνεται και αφαιρούνται αυτές οι κλίνες ΜΕΘ. Μπορεί να υπάρξει μία καθυστέρηση και εκεί υπάρχουν και παρερμηνείες σε κάποιους που νομίζουν ότι κρατούνται κλειστές κλίνες ΜΕΘ» εξήγησε ο υπουργός.
Επίσης, μπορεί να μην λειτουργούν κάποιες κλίνες, λόγω έλλειψης προσωπικού και μεταφοράς, «οπότε δεν δηλώνονται και για αυτό το λόγο υπάρχει μια μικρή αυξομείωση ως προς τον αριθμό». Όσο για την παραμονή διασωληνωμένων εκτός κλινών ΜΕΘ, έφερε το παράδειγμα «Όταν δεν είχε πίεση η Κρήτη, προφανώς είχε κενές κλίνες ΜΕΘ, αλλά δεν μπορούσε να μεταφερθεί σε αυτές ένας ασθενής από τη Δράμα, γιατί, ενδεχομένως, αυτή η μεταφορά να ήταν πιο επικίνδυνη για τον ασθενή. Και προφανώς έχει σχέση και με την ροή που αδειάζουν οι κλίνες ΜΕΘ, είτε διότι, δυστυχώς, συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους, είτε διότι αποσωληνώνονται και βγαίνουν από τη ΜΕΘ και του χρόνου που χρειάζεται να εξεταστεί».
Μάλιστα, αναφέρθηκε στο περιστατικό με τον Μητροπολίτη, υποστηρίζοντας ότι ο δεύτερος ασθενής δεν μπορούσε να μεταφερθεί και μεταφέρθηκε μετά από 48 ώρες που υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν μπορούν να αναχθούν σε πολιτικό ζήτημα οι ενέργειες των ιατρών. Μάλιστα, επι του θέματος των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι είναι χρόνιο πρόβλημα με αναφορές στον κ. Πολάκη, όπως σημείωσε ο οποίος «αναγνώρισε ότι υπήρχαν 78 ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ήταν επί υπουργίας σας. Πάντοτε υπήρχε αυτό το πρόβλημα». Με νόημα ανάφερε ο κ. Πλεύρης ότι οι 557 κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν σε 1.330, ενώ βέλη εξαπέλυσε στην τέως ηγεσία του υπουργείου σχολιάζοντας «όταν ήσασταν με 438 κλίνες ΜΕΘ που με ευθύνη του κυρίου Πολάκη δεν είχαν καλυφθεί με προσωπικό στον χρόνο που έπρεπε».
Με αφορμή την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα, ο κ. Πλεύρης κατέθεσε αριθμητικά δεδομένα, «434 κρούσματα, εκ των οποίων υπήρχε καταγραφή θανάτων στα 191. 46%. Αυτό έχει η μελέτη. Δείτε το. 27 Οκτωβρίου του 2016. Η καθυστέρηση στην εισαγωγή σε ΜΕΘ ήταν παράγοντας κινδύνου. Και αντιστοίχως ότι οι διασωληνωμένοι είχαν φτωχότερο αποτέλεσμα, 2,6». Τα προβλήματα εντάθηκαν με την πανδημία και παραμένουν όσο και εάν ενισχύεται το σύστημα Υγείας, υποστήριξε ο υπουργός.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ