Ενίσχυση του Εθνικού Σύστημα Υγείας επεσήμανε ο υπουργός με 534 θέσεις για γιατρούς και 4000 θέσεις. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.
Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να επιτευχθεί με το υπάρχον προσωπικό και με την ενίσχυσή του, όπως υποστήριξε ο υπουργός. Μέσα από τα ΣΔΙΤ θα καλυφθούν κενά σε υλικούς πόρους όπως είναι μηχανήματα, καταβάλλοντας την δαπάνη για την υπηρεσία αυτή κατ΄ αποκοπήν. Τις προθέσεις του αποκάλυψε ο υπουργός σε συνέντευξη του στον Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3.
Το κόστος αυτός δεν θα μετακαλείται στον ασθενή, διαβεβαίωσε ο υπουργός, επισημαίνοντάς πως «το δημόσιο αγαθό της Υγείας παρέχεται δωρεάν. Το κράτος, όμως, μπορεί στην ανάλυσή του να δει ότι αυτή η παροχή τον συμφέρει περισσότερο να δίνεται από έναν ιδιώτη παρά να αγοραστεί από το Κράτος για να λειτουργήσει». Μάλιστα οι συμπράξεις θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικά, δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα υγείας και η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παρέχει στον πολίτη το δημόσιο αγαθό της Υγείας» σημείωσε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας. Ιδιαίτερα, νοικοκύρεμα χρειάζεται το κομμάτι και της ιδιωτικής υγείας, κατά τον υπουργό, προκειμένου ο πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνει την ποιοτική παροχή που του αναλογεί. Επιδίωξη είναι να οριστούν ποιοτικοί δείκτες για καλύτερες υπηρεσίες και οι συμβαλλόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Νομοσχέδιο ετοιμάζεται για την ΠΦΥ και εκτιμάται ότι θα κατατεθεί μέχρι τα τέλη του έτους, περιλαμβάνοντας δομές υγείας, ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα προβλέπεται να υπάρξει μια «ομπρέλα» που θα περιλαμβάνει τα πάντα.
«Το Υπουργείο Υγείας υπό την εποπτεία του θα περιλαμβάνει όποιο κομμάτι υγείας αναπτύσσεται στη χώρα και στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τι; Την παροχή του δημοσίου αγαθού της υγείας στον πολίτη. Σε όλο αυτό, θα γίνεται real time έλεγχος και στην ιδιωτική υγεία και στη δημόσια, έτσι ώστε να ξέρουμε με τον έλεγχο των δαπανών αν αυτό το οποίο αγοράζουμε το λαμβάνουμε».
Την αξιολόγηση των νοσοκομείων έχει αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός στο πλαίσιο των υγειονομικών χαρτών. «Θέλουμε να έχουμε ισχυρά νοσοκομεία που θα κάνουν τη δουλειά τους και όχι να έχουμε μια φιλοσοφία σώνει και καλά ότι πρέπει τύποις να λειτουργούν νοσοκομεία» σημείωσε ο υπουργός. «Λουκέτο» δεν θα μπει, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, προσανατολίζοντας το σχέδιο στην αναβάθμιση των δομών.
Όσο για την μείωση του claw back, ο κ. Πλέυρης ισχυρίστηκε ότι «Δεν είναι φιλελεύθερο μέτρο το claw back να υπάρχει και να παίρνεις πίσω όλα αυτά από υπηρεσία». Στόχος είναι ο εξορθολογισμός του claw back για να λειτουργεί ομαλά η αγορά.
Είναι αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα του εμβολιασμένου ασθενή να έχει εμβολιασμένο ιατρό, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν χρειάζεται επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά υπάρχει ως θέμα στο τραπέζι. «Έχουμε αποφασίσει ότι η υποχρεωτικότητα θα προχωρά με πολύ προσεκτικά βήματα, διότι υπάρχουν τα συνταγματικά θέματα της αναλογίας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ