Η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο της υπερβάλλουσας θνητότητας, όπως υποστήριξε από το βήμα της βουλής ο Υπουργός Υγείας. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν όταν ο κ. Πλέυρης απάντησε σε επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους διασωληνωμένους και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.
Αναφορικά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από αυτούς που καταγράφονταν ετησίως, ο κ. Πλεύρης επικαλέστηκε στοιχεία του EuroΜΟΜΟ και τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει σε κανένα σημείο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ως προς την υπερβάλλουσα θνητότητα, ο υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίπεδο πάνω από χώρες όπως είναι η Αυστρία, το Βέλγιο και η Δανία, ενώ είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τη Γερμανία και πάνω από Ιταλία, Αγγλία.
Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν συνόδευσαν τους ισχυρισμούς τους με κάποιο επίσημο έγγραφο. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μελέτη του Lancet, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στους δείκτες με την πιο χαμηλή υπερβάλλουσα θνητότητα. «Το Βέλγιο έχει 146 θανάτους παραπάνω, υπερβάλλουσα θνητότητα ανά 100.000. Η Γαλλία 124, η Γερμανία 120, η Ελλάδα 127, 7 παραπάνω από τη Γερμανία, 3 παραπάνω από τη Γαλλία, παραπάνω από το Βέλγιο. Η Ιταλία 227 υπερβάλλουσα θνητότητα. Η Πορτογαλία 202, η Ισπανία 186 ανά 100.000 κατοίκους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός .
Τα πυρά έστρεψε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος σε δυο μελέτες για την κοινή γρίπη από τους κκ. Λύτρα και Τσιόδρα, για τα έτη 2016 και του 2017. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός υποστήριξε ότι «οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν πολλαπλάσιοι και η θνητότητα αυτών των ανθρώπων ήταν πολλαπλάσια. Χωρίς πανδημία, χωρίς παραπάνω πίεση παραπάνω». Με βάση στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ο υπουργός ανέφερε ότι «από το σύνολο των δημόσιων δομών μόνο το 63% είχε εκθέσεις της Επιτροπής Λοιμώξεων. Το 37% δεν έκανε. Για το 29% υπήρχε έκθεση των εποπτών δημόσιας υγείας, το 43% είχε σχέδιο δράσης και οι κλίνες ΜΕΘ ήταν 557». Διαθέσιμα είναι στοιχεία για εφημερίες, κενά εφημεριών και η ανάλυση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.
Αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ ο υπουργός υπενθύμισε ότι από 557 επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έφθασαν στις 1.323. Ο κ. Πλεύρης παραδέχθηκε ότι υπολογίζονται σε αυτές κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντάς «γιατί δεν τις είχε το ΕΣΥ πριν; Τις κλίνες που είχαν οι ιδιώτες τις χρησιμοποιούσε το ΕΣΥ; Το ότι καταφέραμε και έχουμε το σύνολο των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα για τις ανάγκες του ΕΣΥ, και σε μόνιμη βάση 200 κλίνες, δεν είναι επιτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας;» Πλέον η Ελλάδα ξεπερνά το όριο που θα έπρεπε να έχει κατά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος. Βολές έστειλε στην πρώην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι «ένα κομμάτι δεν λειτουργούσε γιατί κάποιος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είχε κρατήσει τους φακέλους για να στελεχωθούν και στελεχώθηκαν στο τέλος της θητείας σας, γιατί με 450 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούσατε πιο πριν».
Το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 15.000 επικουρικοί, σύμφωνα με τον υπουργό που εξαπέλυσε πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας «αρέσκεστε πάντοτε να κάνετε συγκρίσεις χωρίς να υπολογίζετε το προσωπικό». Αιχμές άφησε για την ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινους πόρους και συγκεκριμένα με μόνιμες προσλήψεις, ο κ. Πλεύρης ισχυριζόμενος «από το 2015 μέχρι το 2019 προκηρύξατε 2.857 θέσεις γιατρών. Στα 2 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ- μέχρι το Σεπτέμβριο είναι τα στοιχεία- στα δυο χρόνια και δυο μήνες προκηρύξαμε 2.913 θέσεις και υπάρχουν 2.200 μόνιμοι γιατροί και επιπλέον 2.000 επικουρικοί γιατροί.
Ευθύνες καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας ότι δεν στήριξε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ενώ «όλες οι μελέτες δείχνουν την αναλογία των θανάτων και των σοβαρών λοιμώξεων που οδηγούν σε ΜΕΘ σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό». Ωστόσο, με το μέτρο της υποχρεωτικότητας ανέβηκε 17 μονάδες η εμβολιαστική κάλυψη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ