Σε μια νέα φάση της πανδημίας εισέρχεται η χωρά μας στην οποία πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον ιό, ανάφερε ο υπουργός Υγείας Θανος Πλεύρης στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας. Αναμεσά στα άλλα τόνισε ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων οφείλεται στην μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, των θανάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία.
Στο ίδιο μήκος κύματος η γενική γραμματέας Δημοσίας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη σημείωσε ότι τα μέτρα όπως η χρήση μάσκας δεν καταργούνται αλλά καταργείται η υποχρεωτικότητα τους. Η πολιτεία εμπιστεύεται τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να φροντίζουν για την προστασίας τους από τον ιό ανάλογα και με τον κίνδυνο που διατρέχουν. Είναι φανερό, είπε η κ. Αγαπηδάκη, ότι άτομα όπως είναι διαβητικοί και παχύσαρκοι πρέπει να λαμβάνουν αυξημένα μέτρα προστασίας.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεούλης Ζαούτης παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα τα οποία δείχνουν ότι τις τελευταία εβδομάδα έχουμε κατακόρυφη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, των θανάτων και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία από covid.
Παράλληλα, o κ. Ζαούτης παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet και η οποία αφορούσε την υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρώπη. Οι ερευνητές συνέκριναν τους θανάτους από όλες τις αιτίες την περίοδο πανδημίας τα έτη 2020 και 2021 συγκρίνοντας με τους θανάτους από το 2008 έως 2019. Τα αποτελέσματα της σύγκρισής για την Ελλάδα δείχνουν ότι είχαμε υπερβάλλουσα θνητότητα 127 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού την περίοδο της πανδημίας που είναι πολύ χαμηλότερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Πορτογαλία που είχε 202 θανάτους να αν εκατομμύριο και τη Γερμάνια με 120 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμό. Ο καθηγητής σημείωσε ότι ο δείκτης υπερβάλλουσας θνητότητας είναι ο πιο αξιόπιστος διεθνώς για να γίνονται συγκρίσεις του αριθμού θανάτων στην διάρκεια μιας πανδημίας διότι ο τρόπος καταγραφής των θανάτων από covid-19 διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Η Ελλάδα εφαρμόζει το σύστημα που έχει προτείνει ο ΠΟΥ και οι θάνατοι που καταγράφονται στην χώρα μας και αποδίδονται στην covid-19 αφορούν άτομα τα οποία έχουν πεθάνει και βρεθεί θετικοί στο ιό (ακόμη και αν αυτοί για παράδειγμα καταλήγουν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη).
Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλεου στάθηκε στο πρωτόκολλο που εφαρμόστηκε από το Σεπτέμβριο στα σχολεία το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία όπως δείχνουν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ. Με την επιστροφή των μαθητών από τις διακοπές του Πασχά θα καταργηθούν τα σελφ τεστ αλλά θα συνεχιστεί η αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση του ιού στα σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος μαθητής διαγνωστεί θετικός στον ιό τότε όλοι οι συμμαθητές του θα υποχρεωθούν να κάνουν δωρεάν σελφ τεστ την πρώτη και τέταρτη ημέρα μετά την διάγνωση.
Τέλος ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τις διεθνείς εξελίξεις που δείχνουν ότι ο ιός είναι σε ύφεση σχεδόν σε όλη την Ευρώπη καθώς σε 40 από 46 χώρες παρατηρείται βελτίωση των επιδημιολογικών δεικτών. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Σανγκάη ο κ. Μαγιορκίνης μα σημείωσε η παραλλαγή όμικρον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυστηρά lock downs και περιοριστικά μέτρα και πως αργά ή γρήγορα οι κινεζικές αρχές θα οδηγηθούν σε πλήρες αδιέξοδο.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ