Διορθώσεις σε στρεβλώσεις και αποκατάσταση των αδικιών στην φαρμακευτική πολιτική ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες θα δημιουργηθεί με την τακτοποίηση του clawback, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη.
Mιλώντας στο 26ο Συνέδριο του Εconomist, ο υπουργός υποστήριξε ότι η πανδημία αποκάλυψε την ανάγκη της Ευρώπης για απαγκίστρωση της παραγωγής φαρμάκων από χώρες εκτός των συνόρων της αλλά και την αναγκαιότητα για επένδυση στη καινοτομία. Στην χώρα μας μια τέτοια απόπειρα δεν μπορεί να ευοδωθεί εξαιτίας του clawback που αποτρέπει τις επενδύσεις. Για την εξάλειψη των αναχωμάτων ελήφθησαν διαρθρωτικά και πυροσβεστικά μέτρα, με στόχο την ελάττωση στρεβλώσεων. Παράλληλα, προσδοκία αποτελεί να παρασχεθεί η προβλεψιμότητα στο κομμάτι του clawback.
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο υπουργός υπενθύμισε το μέτρο του επενδυτικού clawback που εξασφάλισε προγράμματα άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ, προωθώντας την καινοτομία και με την παραγωγή. Με την παραδοχή του προβλήματος της Πολιτείας να ελέγξει την κατανάλωση επιχειρείται να εξευρεθεί η ισορροπία για να διασφαλιστούν η καινοτομία και οι επενδύσεις με απώτερο σκοπό την πρόσβαση των Ελλήνων σε καλύτερα φάρμακα. «Και αντίστοιχα θέλουμε οι εταιρείες που παράγουν στη χώρα, ελληνικές αλλά και πολυεθνικές που έχουν μονάδες παραγωγής, να βλέπουν ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον και από την πλευρά της Υγείας» σχολίασε ο υπουργός ανακοινώνοντας ότι θα συνεχιστούν τα μέτρα του επενδυτικού clawback.
Άξιο λόγου είναι ότι ο υπουργός αναγνώρισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει την κάλυψη των ανασφάλιστων, ενώ στη στόχευση έχουν περιέλθει θεραπευτικά πρωτόκολλα και με συνταγογραφικές οδηγίες, λαμβάνοντας υπόψη την αξία του κάθε φαρμάκου. Στόχος είναι να γίνουν περιορισμοί στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον υπουργό που δήλωσε ότι «το 2022 παραμένει μια δύσκολη χρονιά αλλά θα είναι καλύτερη και από τα στοιχεία που παίρνουμε από το 2021 και το 2020». Ακόμη επιδίωξη αποτελεί οι παραγγελίες στα νοσοκομεία να γίνονται μέσω της ΕΚΑΠΥ, εφαρμόζοντας ρήτρες εχεμύθειας για τις εκπτώσεις, με απλοποίηση αυτών των διαδικασιών για να εκλεχθούν οι δυσλειτουργίες.
Τομή επιχειρείται με το πρόγραμμα Προσωπικός Γιατρός , σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ήδη οι αιτήσεις γιατρών ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί παράταση χρόνου για την υποβολή αιτήσεων. Το γεγονός απέδωσε στο ότι προσφέρονται ρεαλιστικά χρήματα στους γιατρούς, δηλαδή έως 70 χιλιάδες ευρώ το έτος, με ρεαλιστικό πλαίσιο ωραρίου με ραντεβού που κλείνονται από 15 ώρες την εβδομάδα έως 35 ώρες την εβδομάδα.
Σχολιάζοντας ότι η μεταρρύθμιση έχει καθυστερήσει ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «έπρεπε από το Νοέμβριο του 2020 να την έχουμε ψηφίσει». Μάλιστα, ο ίδιος επανέλαβε ότι παρέχεται στον Έλληνα πολίτη μια δωρεάν υπηρεσία λαμβάνοντας ιατρικές κατευθύνσεις για προληπτικές εξετάσεις και εν γένει συμβουλές. Άξονας του εγχειρήματος δεν είναι η θεραπεία, αλλά η πρόληψη. Στο παρελθόν απέτυχαν οι προσπάθειες, κατά τα λεγόμενα του κ. Πλεύρη, εξαιτίας της έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Σχετικά με τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες, ο υφυπουργός εξήγησε ότι «όποιος δεν μπει σε προσωπικό γιατρό από τη στιγμή που τον δίνουμε δωρεάν θα έχει αυξημένη συμμετοχή και στον ΕΟΠΥΥ και σε όλες τις φαρμακευτικές εξετάσεις 10% και 20%. Και στην πορεία θα εφαρμοστεί, ήδη έχουν βγει και οι υπουργικές αποφάσεις, το gatekeeping και προτεραιότητα στα νοσοκομεία όσους έχουν προσωπικούς γιατρούς».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ