Skip to content

Πλήρη γαλακτοκομικά μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γιαρτιού με πλήρες λίπος μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, καταρρίπτοντας τις προτάσεις των διεθνών οδηγιών για τη διατροφή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 136.000 ενήλικες σε 21 χώρες, οι οποίοι τέθηκαν σε παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 9 χρόνια. Μάλιστα, το πλήρες γάλα και γιαούρτι έχουν μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα light!
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι:
  • Η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους λίπους την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε σύγκριση με λιγότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πάνω από 2 φορές υψηλότερος σε άτομα, που δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα!
  • Δεν βρέθηκαν να υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση τυριών και βουτύρου.
 “Φαίνεται ότι τα λιπαρά που περιέχονται στο πλήρες γιαούρτι (πέτσα) αποτελούν τρόφιμο για τα καλά βακτήρια του εντέρου, και επηρεάζουν έτσι το μικροβίωμά μας που συμβάλλει στην καλή υγεία. Άρα, στροφή στο πλήρες κατσικίκιο γιαούρτι“, επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΓάλαΓιαούρτιΕγκεφαλικόΘνησιμότητα

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γιατρός αρνητής του ιού στην εντατική-Πέθαναν σύζυγος και πεθερά
Εντολή Μητσοτάκη για νέα μέτρα στην Αττική

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top