Η μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γιαρτιού με πλήρες λίπος μειώνουν την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet, καταρρίπτοντας τις προτάσεις των διεθνών οδηγιών για τη διατροφή.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 136.000 ενήλικες σε 21 χώρες, οι οποίοι τέθηκαν σε παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 9 χρόνια. Μάλιστα, το πλήρες γάλα και γιαούρτι έχουν μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα προϊόντα light!
Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι:
- Η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων πλήρους λίπους την ημέρα συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, σε σύγκριση με λιγότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
- Ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν πάνω από 2 φορές υψηλότερος σε άτομα, που δεν κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα!
- Δεν βρέθηκαν να υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση τυριών και βουτύρου.
