Βαθιά το χέρι στην τσέπη τους θα χρειαστεί να βάλουν όσοι πολίτες επιλέγουν τις ιδιωτικές κλινικές για ιατρικές υπηρεσίες και νοσηλεία, καθώς η Αριστοτέλους ετοιμάζεται να αλλάξει το μοντέλο της σχέσης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκαθάρισε πως στα σχέδια του Υπουργείου είναι σταματήσουν να καλύπτονται από το Δημόσιο τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. «Είναι δυνατόν ένας ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ που έχει και ιδιωτική ασφάλιση να πηγαίνει σε Ιδιωτική Κλινική και αυτή να ζητεί να αποζημιωθεί πρώτα από το κράτος και έπειτα από την ιδιωτική ασφάλιση; Από εδώ και στο εξής, όταν το κράτος σού προσφέρει πρώτη επιλογή το δημόσιο νοσοκομείο και ο ασφαλισμένος θέλει να πάει σε ιδιωτική κλινική, τότε είτε θα πληρώσει την κλινική από την τσέπη του, είτε μέσω της ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας», σημείωσε.
Διευκρίνισε, ωστόσο, πως το κράτος θα πληρώνει μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο.
Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ και συγκεκριμένα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, για τη σύσταση και λειτουργία της οποίας αναμένεται να βρεθεί λύση την ερχόμενη εβδομάδα.
Φάρμακο
Ανασχεδιασμός της πολιτικής ετοιμάζεται και στο Φάρμακο. Ο Υπουργός Υγείας δηλώνει και πάλι πως θα στηριχθεί η παραγωγή φαρμάκου στη χώρα, στηρίζοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αλλά και κάθε ανάλογη προσπάθεια.
Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο το θέμα της κρατικής παραγωγής φαρμάκων, μέσω ΙΦΕΤ και της φαρμακοβιομηχανίας του υπουργείου Άμυνας.
«Ήδη βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και με τις δύο ενώσεις των φαρμακοβιομηχάνων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα αλλάξει όλο το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής. Θα στηρίξουμε την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα. Επίσης και το κράτος δια των φορέων του – όπως είναι το ΙΦΕΤ και η φαρμακοβιομηχανία του υπουργείου Άμυνας- θα παράγει κάποια φάρμακα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί στο φάρμακο, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επανέλαβε πως θα επανεξεταστεί το φορολογικό καθεστώς των φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών.
«Δεν μπορεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να παρουσιάζει κέρδη 10 -12% και οι πολυεθνικές ζημία. Αν δεν θέλουν, θα φωνάξουμε τις μητρικές εταιρείες», ανέφερε.
«Ήρθε ένα φάρμακο για μία ασθένεια για το οποίο το ελληνικό κράτος δαπανά πολλά λεφτά και δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι δεν έκαναν έναν κλειστό προϋπολογισμό. Πώς γίνεται η δαπάνη των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους το 2010 να είναι 400 εκατομμύρια και τώρα να είναι 800 εκατομμύρια; Δεν δικαιολογείται. Να είναι ένα 5% πάνω, όσο είναι το διεθνές στάνταρ, να είναι 20%… Να είναι 100% πάνω, δεν γίνεται», σχολίασε σχετικά.
Στις σκέψεις και τα σχέδια του Υπουργείου Υγείας βρίσκονται μεταξύ άλλων, η ενοποίηση όλων των δομών ΕΣΥ και Δήμων, δημιουργώντας ένα Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσλήψεις για ΜΕΘ έως το Μάιο,
τροποποίηση του Συμφώνου Αντόρ- Λυκουρέντζου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και του 1 ευρώ ανά συνταγή από 1η Μαρτίου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ