Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μία χρόνια, απειλητική για τη ζωή διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος στις αρτηρίες ανάμεσα στην καρδιά και τους πνεύμονες, και μπορεί να οδηγήσει σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια, σοβαρούς περιορισμούς στην ικανότητα άσκησης και τελικά σε μειωμένο προσδόκιμο ζωής.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία έχουν αλλάξει την πρόγνωση των ασθενών με ΠΑΥ. Πριν από 10 χρόνια, τα διαθέσιμα για την ΠΑΥ φάρμακα παρείχαν μόνο συμπτωματικές βελτιώσεις στην ανοχή στην άσκηση. Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο και οι κατευθυντήριες οδηγίες που αναπτύχθηκαν βάσει δεδομένων από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες, έχουν αναδείξει την ανάγκη για έγκαιρη παρέμβαση, στοχευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και θεραπεία συνδυασμού.
Ένα πολύ σημαντικό βήμα στη θεραπευτική αντιμετώπιση της ΠΑΥ στην Ελλάδα, αποτελεί η κυκλοφορία του selexipag, ενός νέου καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο παρέχει στους ασθενείς τη δυνατότητα να λάβουν μια από του στόματος θεραπεία, που στοχεύει στο μονοπάτι της προστακυκλίνης.
Η αποτελεσματικότητα του selexipag καταδείχθηκε σε μία μακροχρόνια, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, με 1.156 ασθενείς με ΠΑΥ (μελέτη GRIPHON). Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν ασθενείς με ιδιοπαθή και κληρονομική ΠΑΥ (58%), ΠΑΥ σχετιζόμενη με διαταραχές του συνδετικού ιστού (29%) και ΠΑΥ σχετιζόμενη με συγγενή διορθωμένη καρδιοπάθεια (10%). Η έκθεση στη δραστική ουσία selexipag σε αυτή τη μελέτη ήταν έως και 4,2 χρόνια με διάμεση διάρκεια έκθεσης 1,4 χρόνια.
“Για πρώτη φορά, βλέπουμε σημαντικά μακροχρόνια αποτελέσματα, με από του στόματος θεραπεία που στοχεύει στο μονοπάτι της προστακυκλίνης, ένα μονοπάτι που για πολύ καιρό είχε υποτιμηθεί στη θεραπεία ασθενών με ΠΑΥ” εξηγεί ο Olivier Sitbon, MD ένας από τους κεντρικούς ερευνητές της μελέτης GRIPHON και πρώτος συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης στο New England Journal of Medicine.
“Είμαστε όλοι ιδιαίτερα περήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς με ΠΑΥ μια καινοτόμο από του στόματος θεραπεία που στοχεύει στο μονοπάτι της προστακυκλίνης, η οποία αποδεδειγμένα βελτιώνει τις μακροπρόθεσμες εκβάσεις, ανεξάρτητα από το εάν οι ασθενείς λαμβάνουν ήδη θεραπεία με αναστολέα των υποδοχέων της ενδοθηλίνης (ERA), αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5), ή συνδυασμό αυτών” δηλώνει από την πλευρά της η Angela Crespo, Γενική Διευθύντρια της Actelion Ελλάδας. Η κυκλοφορία του φαρμάκου αυτού, όπως επισημαίνει, αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της εταιρείας απέναντι στους Έλληνες ασθενείς και επαγγελματίες υγείας για τη διασφάλιση πρόσβασης σε καινοτόμες και εξελιγμένες θεραπευτικές λύσεις, αντίστοιχες αυτών που διατίθενται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δραστική ουσία selexipag ενδείκνυται για τη μακροχρόνια θεραπεία της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης (ΠΑΥ) σε ενήλικες ασθενείς με λειτουργική κατηγορία ΙΙ έως ΙΙΙ κατά ΠΟΥ, είτε ως συνδυαστική θεραπεία σε ασθενείς ανεπαρκώς ελεγχόμενους με ανταγωνιστή των υποδοχέων ενδοθηλίνης (ERA) και/ή αναστολέα της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE-5), είτε ως μονοθεραπεία σε ασθενείς που δεν είναι επιλέξιμοι για αυτές τις θεραπείες.
Οι συχνότερα αναφερθείσες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη φαρμακολογική δράση του φαρμάκου στην προαναφερόμενη μελέτη ήταν ο πονοκέφαλος, η διάρροια, η ναυτία, ο έμετος, ο πόνος στη γνάθο, η μυαλγία, ο πόνος στα άκρα, η αρθραλγία και οι εξάψεις. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνότερες κατά τη διάρκεια της φάσης τιτλοποίησης της δόσης του φαρμάκου και η πλειοψηφία αυτών, ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης.
Την ελπίδα η νέα αυτή θεραπεία να βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα της καθημερινότητας των ασθενών, εξέφρασε με τη σειρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας, Ιωάννα Αλυσανδράτου.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ