Το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στον χώρο της Υγείας αναμένεται να ανέβει τις επόμενες μέρες με την συζήτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία. Τη αντίθεσή της εκφράζει η ΠΟΕΔΗΝ με πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 29 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η ομοσπονδία και άλλοι φορείς θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία ζητώντας την απόσυρσή του. Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει την αντίθεσή της στην κατάργηση του υφιστάμενου οργανωτικού και διοικητικού μοντέλου των Μονάδων Ψυχικής Υγείας. Η ΠΟΕΔΗΝ βλέπει «σκοπιμότητες» τονίζοντας ότι πηγή του κακού στο υπάρχον μοντέλο είναι η εγκατάλειψη της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης.
Το πρόβλημα στη Ψυχική Υγεία είναι λειτουργικό, σύμφωνα με την ομοσπονδία που διαβλέπει με το νέο μοντέλο την αποδιοργάνωση της Απεξάρτησης, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Ειδικότερα σε ότι αφορά την ψυχιατρική νοσηλεία τονίζεται ότι οι Ψυχιατρικοί τομείς των Νοσοκομείων και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και θα περάσουν Διοικητικά στις ΥΠΕ. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων, τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες, στις δομές αποασυλοποίησης θα μεταφερθούν στον Οργανισμό των Υγειονομικών Περιφερειών. Τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά,, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες, σύμφωνα με την ομοσπονδία.
Αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένας υδροκέφαλος φορέας υπό την εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών που θα διοικείται από τη Διοίκηση των Υγειονομικών Περιφερειών και θα έχει ενιαίες υπηρεσίες για όλες τις εποπτευόμενες μονάδες της κάθε υγειονομικής περιφέρειας (Διοικητική, Τεχνική, Ιατρική, Νοσηλευτική). Ζήτημα προκύπτει πως θα είναι ορθή η διαχειριση των μονάδων λόγω απόστασειςκαι τι θα γίνει με τις κενές θέσεις, αλλά και με την συσσώρευση των ασθενών στις μονάδες καθως δεν υπάρχουν δομές αποσυλοποίησης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο θα συνενωθούν διοικητικά και οργανωτικά όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοό και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις). Ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου θα εποπτεύει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Θέμα τίθεται κατά την ΠΟΕΔΗΝ καθώς το διοικητικό σχήμα θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς. Μονάδες και εργαζόμενοι στην Απεξάρτηση ανήκουν οργανικά και διοικητικά σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΔΑΦΝΊ 18 άνω, Ψυχ. Κέρκυρας, Ψυχ.Θεσσαλονίκης κ.α.). Θα μεταφερθούν οργανικά και διοικητικά στο Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια. Εάν επιμείνει στο εν λόγω υδροκέφαλο οργανισμό το Υπουργείο Υγείας το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο οφελεί ιδιώτες και ΜΚΟ που λαμβάνουν επιχορηγήσεις.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ