Προσπάθεια παρουσίασης μιας εικονικής πραγματικότητας στους πολίτες από την Αριστοτέλους, καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία κάνει λόγο για διάλυση του ΕΣΥ με τα νοσοκομεία να λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Μια κατάσταση η οποία θα συνεχίζεται για όσο καιρό ακολουθούνται οι πολιτικές των Μνημονίων, σημειώνει η Ομοσπονδία, η οποία και προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις.
Νοσοκομειακοί προϋπολογισμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, το 2014 τα νοσοκομεία έλαβαν κρατική χρηματοδότηση 1,6 δις ευρώ, ενώ τους δόθηκαν και 800 εκ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το 2015, ο προϋπολογισμός προέβλεπε 1,5 δις ευρώ κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή 100 εκατ. λιγότερα. Τελικά εκταμιεύθηκαν 1,1 δις ευρώ, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ λιγότερα από το προηγούμενο έτος, εκ των οποίων 180 εκ. ευρώ δεν πρόλαβαν να απορροφηθούν ποτέ από τα νοσοκομεία καθώς η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος κι έτσι επέστρεψαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (!). Όσον αφορά στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων, το 2015 το κράτος δεν διέθεσε ούτε 1 ευρώ και σήμερα τα νοσοκομεία οφείλουν στους προμηθευτές πάνω από 2 δις ευρώ, λέει η Ομοσπονδία.
Για φέτος, αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός που ήδη εφαρμόζεται προβλέπει κρατική επιχορήγηση 1,15 δις ευρώ, δηλαδή μειωμένος κατά 20% σε σχέση με πέρυσι για όλους τους κωδικούς πλην των φαρμάκων (τα ΦΥΚ πλέον χορηγούνται μόνο από τα νοσοκομεία), και ούτε 1 ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία.
Προμήθειες
Ποιο είναι το αντίκτυπο στη λειτουργία των νοσοκομείων;
«Τα Νοσοκομεία δεν διαθέτουν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, βαμβάκι, γάντια, σύριγγες κ.α.). Αναστέλλονται χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» λέει ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.
Προσωπικό
Ο ίδιος περιγράφει με ακόμη πιο μελανά χρώματα τις ελλείψεις στο προσωπικό. «Η κυβέρνηση κάθε ημέρα προσλαμβάνει προσωπικό από τις τηλεοράσεις, από το ραδιόφωνο και από τις εφημερίδες. Όμως ο απολογισμός είναι μηδέν» αναφέρει.
Με βάση τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, ακόμη και με τους μνημονιακούς οργανισμούς που συστήθηκαν μετά από την κατάργηση χιλιάδων οργανικών θέσεων, κλινών και κλινικών, η 1 στις 3 θέσεις είναι κενή. Επιπλέον, ο αριθμός των υπηρετούντων σήμερα δεν ξεπερνά τις 45.000, όταν προ μνημονίων ήταν 65.000.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως οι 690 προσλήψεις που υποσχέθηκε η Αριστοτέλους να ολοκληρωθούν μέσα στο Γενάρη, δεν αναμένεται να φτάσουν στα νοσοκομεία πριν το καλοκαίρι.
«70.000 αιτήσεις έγιναν για 690 θέσεις. Ακόμη δεν προσλήφθηκαν οι 950 υπάλληλοι με την έγκριση της προκήρυξης να υφίσταται από την προπροηγούμενη κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η επιτυχόντες της προκήρυξης του ΕΚΑΒ 200 θέσεων πληρωμάτων Ασθενοφόρων, εκδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2014 και ακόμη δεν προσλήφθηκαν αν και το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις πληρωμάτων και Ασθενοφόρων. Στα Νοσοκομεία δεν θα γίνει καμία άλλη πρόσληψη εντός του έτους 2016» τονίζει και καταγγέλλει την Κυβέρνηση για διαχείριση μόνο της υφιστάμενης κατάστασης, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη διαιώνιση των 200 κλειστών κρεβατιών ΜΕΘ και την παράταση θητείας του επικουρικού προσωπικού που λήγει στις 31/9/16.
«Σε κάθε κλινική είναι 1 Νοσηλεύτρια για 40 Ασθενείς στη βάρδια. Οφείλονται χιλιάδες ρεπό στο σύνολο του προσωπικού. Δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες των ετών 2014, 2015. Το εναπομείναν προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Απολύθηκαν 500 εργαζόμενοι του ΚΕEΛΠΝΟ που υπηρετούσαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για να προσληφθούν άλλοι, “παιδιά της κυβέρνησης”. 50 Ασθενείς που χρήζουν Νοσηλεία σε ΜΕΘ είναι καθημερινά στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ. Όποιος έχει περισσότερη τύχη σώζεται.
Είναι σαφές εξ όλων αυτών ότι το ΕΣΥ συρρικνώνεται, ιδιωτικοποιείται και οι πολίτες ημέρα με την ημέρα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για αγορά των υπηρεσιών (έμμεσα ή άμεσα χαράτσια). Μεθοδεύεται η έκδοση νέων Οργανισμών με περαιτέρω συρρίκνωση κλινών, κλινικών, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, απαξίωση και κατάργηση των 50 διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Δεν θα το επιτρέψουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις» καταλήγει.
ΕΟΠΥΥ
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος επιχορηγείται φέτος με 525 εκ. ευρώ, ποσό ίδιο κι απαράλλαχτο με πέρυσι. Η χρηματοδότηση αυτή, μάλιστα, υπολείπεται κατά 500 εκ. ευρώ από την προβλεπόμενη στο συστατικό Νόμο (0,6% του ΑΕΠ).
«Ο ΕΟΠΥΥ εξαιτίας της ελλειμματικής χρηματοδότησης κατάντησε πλασιέ των επιχειρηματιών της Υγείας, προσφέροντας υπηρεσίες με μικρή έκπτωση. Τα βιβλιάρια Ασθενείας κατάντησαν κουρελόχαρτα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πληρώνεται από τις τσέπες των πολιτών» σχολιάζει ο Μ. Γιαννάκος, και καταγγέλλει τη μείωση της τιμής κάλυψης των διαγνωστικών κι εργαστηριακών εξετάσεων κατά 40% και 18% αντίστοιχα, καθώς και των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ κατά 10%, ως προαπαιτούμενο των δανειστών για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ.
«Ο διάλογος της κυβέρνησης και του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται με τις ιδιωτικές εταιρείες. Δείχνει ότι καταλήγει οι εν λόγω τιμές να θεωρούνται ασφαλιστικές τιμές. Έτσι θα διπλασιάζεται το κόστος συμμετοχής των πολιτών» λέει ο Μ. Γιαννάκος.
Δημόσιες-Ιδιωτικές Δαπάνες
Πώς εκφράζεται αυτό σε σχέση σε επίπεδο Δημόσιων και Ιδιωτικών Δαπανών;
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας αναμένεται να κλείσουν στο τέλος του 2016 κάτω του 5% του ΑΕΠ και οι Ιδιωτικές να αγγίξουν το 4% του ΑΕΠ. Η απόκλιση των αριθμών σε σχέση με το τι ισχύει σε άλλες χώρες της ΕΕ είναι χαοτική: 7,5% η δημόσια δαπάνη και 1% η ιδιωτική. Αντίστοιχα, τα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης επιχορηγούνται με 2,9% του ΑΕΠ, όταν στην Ελλάδα τα Νοσοκομεία φέτος θα λάβουν κάτω από 1,5% του ΑΕΠ.
ΠΦΥ
Οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας είναι δυσοίωνες και για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, όπου ήδη έχει καταργηθεί το 40% των δομών με αποτέλεσμα η κάλυψη της ζήτησης να έχει ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα.
«Υλοποιείται το 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ με ψευτο-αξιολόγηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και κατάργηση ή συρρίκνωση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών. Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής συζητήθηκε Νομοθετική παρέμβαση μετατροπής των Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων, σε Μονάδες γειτονιάς. Αυτοχρηματοδοτούμενες με εμπλοκή τοπικών φορέων και ιδιωτών, με το κράτος να ξεφορτώνεται τη δαπάνη και να αναζητούνται πόροι από κοινοτικά κονδύλια. Ποια είναι η τύχη των Κέντρων Υγείας;» σημειώνει ο Μ. Γιαννάκος.
Ανασφάλιστοι
Ανησυχητικές είναι οι αναφορές της ΠΟΕΔΗΝ και για την κάλυψη των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών. Στο νομοσχέδιο προβλέπονταν 100 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία γι’ αυτό το σκοπό, μέσω οφειλόμενων νοσηλίων. Όπως σημειώνεται όμως, η οικονομική δυσχέρεια του Οργανισμού δεν του επέτρεψε να δώσει ούτε 1 ευρώ…
«Στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας του έτος 2016 για την κάλυψη των οικονομικών αδυνάτων εγγράφηκε κονδύλι 1.265.000 ευρώ. Με αυτό το αστείο ποσό η κυβέρνηση θα καλύψει την Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 2,5 εκ. ανασφάλιστων (έμμεσα, άμεσα) πολιτών; Μηδέν πρόβλεψη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό» καταλήγει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ