Τον κώδωνα του κινδύνου έχει σημάνει η ΠΟΕΔΗΝ για την κατάλληλη «οχύρωση» του ΕΣΥ έναντι ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας του COVID-19, πραγματοποιώντας την προσεχή Τετάρτη 15 Ιουνίου πανελλαδική στάση εργασίας 8 π.μ. -12 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 8.30 π.μ..
Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι έλαβαν τα εύσημα από όλους για την διαχείριση της πανδημίας καθώς και υποσχέσεις για τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων. «Εξάλλου όλοι θυμόμαστε το δημόσιο κάλεσμα του Υπουργού να εγγραφούν υποψήφιοι στις λίστες του Επικουρικού προσωπικού με την δέσμευση ότι θα μονιμοποιηθούν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Ωστόσο, μέχρι σήμερα 16.000 εργάζονται στα νοσοκομεία και τις άλλες υπηρεσίες υγείας με ελαστικές μορφές απασχόλησης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία τονίζει ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι «καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες καθότι οι κενές οργανικές θέσεις είναι 40.000». Τα προβλήματα επαναλαμβάνεται και διαιωνίζονται καθώς «υπηρετούν με ανανεούμενες ετήσιες συμβάσεις χωρίς να μεσολαβεί ούτε μια ημέρα διακοπή».
Παραδοχή του έργου που προσφέρουν από την πολιτεία αποτελεί το γεγονός ότι «οδηγούνται σε συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων», σύμφωνα με την ομοσπονδία των νοσοκομειακώνν.
Επί του θέματος, η ομοσπονδία καυτηριάζει το γεγονός ότι παρά τις περσινές εξαγγελίες για την προκήρυξη 2100 μόνιμων προσλήψεων με τάχιστες διαδικασίες, δεν έχει προχωρήσει ούτε η υποβολή των αιτήσεων.
Σε προειδοποίηση προχώρησε η ΠΟΕΔΗΝ «με το υπάρχον προσωπικό θα κληθούμε τον χειμώνα να αντιμετωπίσουμε ένα νέο κύμα κοροναϊού μαζί με την εποχική γρίπη. Εάν απολυθούν οι έκτακτοι που λήγουν οι συμβάσεις, η κατάσταση θα είναι εκτός ελέγχου».
Η ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της για το Επικουρικό προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες για μια επταετία, αλλά στον διαγωνισμό 2Κ παρά την αυξημένη μοριοδότηση, «αρκετοί είναι εκτός των προσωρινών πινάκων επιτυχόντων» και θα απολυθούν με την έκδοση των οριστικών πινάκων.
Φόβοι διατυπώνονται ότι την ίδια τύχη θα έχουν 4.000 υγειονομικοί υπάλληλοι στα Νοσοκομεία, οι οποίοι εργάζονται τέταρτο χρόνο μέσω ΟΑΕΔ με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.
Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται και οι 8.0000 εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης, οι περισσότεροι για διάστημα άνω των τεσσάρων ετών. «Η Κυβέρνηση με ασάφειες στη νομοθετική ρύθμιση που υποτίθεται παρατείνει τις συμβάσεις έως τέλος Σεπτεμβρίου άνοιξε το δρόμο της επιστροφής των εργολάβων» εκτιμά η ΠΟΕΔΗΝ. Μάλιστα η ομοσπονδία τονίζει την κάκιστη ποιότητα υπηρεσιών και τιςσυνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους εργαζόμενους.
Η ομοσπονδία ζητά τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων «για να ανασάνει το σύστημα» και με νόημα υπενθυμίζει ότι «οι Δικαστές που με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο εκδίδουν αποφάσεις για απευθείας μετατροπή των συμβάσεων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου».
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ