Μακρά λίστα με τα προβλήματα των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονία και της Δυτικής Μακεδονίας δίνει στην δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα λόγω κενών οργανικών θέσεων, με πιο συχνή την έλλειψη αναισθησιολόγων.
Αποτέλεσμα είναι σε αρκετές περιπτώσεις να κλείνουν κλινικές ή χειρουργεία σε βάρος υγειονομικών που πρέπει να κοπιάζουν για να καλύψουν ανάγκες και των ασθενών που ταλαιπωρούνται. Μάλιστα η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει πορεία «σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας-Πρόνοιας-ΕΚΑΒ» την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, με σημείο εκκίνησης το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρονται τα εξής προβλήματα, ανά μονάδα:
Γ.Ν. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ:
765 κενές από τις 1784 οργανικές θέσεις: Εργάζονται 1019 μόνιμοι και 386 συμβασιούχοι – επικουρικοί υπάλληλοι. Ελλείψεις σε :
α) Αναισθησιολόγους, στις 25 οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και δυο με μετακίνηση,
β) στους Τραυματιοφορείς υπηρετούν 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) στις 125 οργανικές θέσεις.
Το 2022 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί 48 εργαζόμενοι.
Αναστάλθηκε η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής και της Α’ Παθολογικής κλινικής λόγω covid. Ανοίγει καινούργιο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο που για να λειτουργήσει χρειάζονται προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού.
Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ:
Η νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων παραμένει ένα χρόνο κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Λουκέτο έχει μπει σε έξι πολύτιμες αίθουσες χειρουργείων λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων.
Συνεχίζεται η αναστολή εργασίας σε 80 περίπου υγειονομικού παρά την πίεση που υπάρχει στη λειτουργία του νοσοκομείου από την έλλειψη του προσωπικού. Κενά θα προστεθούν καθώς η σύμβαση επικουρικών και ΟΑΕΔ λήγει τέλος του χρόνου. Παρά τις επικίνδυνες, δυσμενείς συνθήκες εργασίας και τους θανάτους συναδέλφων λόγω covid και εξουθένωσης η ένταξη στα ΒΑΕ παραμένει ακόμα στις διεκδικήσεις.
Το νέο καθηκοντολόγιο για τους ΔΕ νοσηλευτές οδηγεί στην υποβάθμιση του ρόλου των συναδέλφων μας οι οποίοι μετατρέπονται σε φροντιστές ασθενών και προωθεί την έξοδο τους από τον κλάδο της Νοσηλευτικής με ότι συνεπάγεται αυτό (ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).
Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από 3οβάθμιο πανεπιστημιακό μετατρέπεται επίμονα για 3η χρονιά σε γηριατρικό covid νοσοκομείο ενώ θα μπορούσε να περιθάλπει και να εξυπηρετεί βαριά νοσήματα.
Δεν υπάρχει χρηματοδότηση για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ανακαίνιση κλινικών. Το νοσοκομείο στηρίζεται μόνο στις δωρεές από τις ιδιωτικέ εταιρείες με ότι συνεπάγεται αυτό.
Γ.Ν. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ:
Κατά τη πανδημία προσελήφθησαν 20 επικουρικοί ΔΕ και ΤΕ, ενώ περισσότεροι από 100 κενές οργανικές θέσεις είναι στη Νοσηλευτική Υπηρεσία. Αναισθησιολόγοι μετακινήθηκαν στον Άγιο Παύλο με αποτέλεσμα να κλείσει μια αίθουσα χειρουργείου. Επίσης το «Κουρκούλειο» που ανήκει στο Θεαγένειο, γίνονται οι χημειοθεραπείες ημέρας, είναι υποστελεχωμένο και ενώ υπήρχε ένας Αναισθησιολόγος για ασφάλεια, τον τελευταίο μήνα μετακινήθηκε στο Ιπποκράτειο και η θέση είναι κενή.
Οι μετακινήσεις προσωπικού είναι συνεχής και καλύπτουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Σερρών. Οι Καρδιολόγοι μετακινούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία της πόλης και οι χειριστές Ακτινολόγοι μετακινήθηκαν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου.
Εργολάβοι υπάρχουν όχι μόνο στην καθαριότητα, στη σίτιση και στην φύλαξη, αλλά πλέον και στο αρχείο και στο λογιστήριο. Επίσης υπάρχει ένα διαρκείς πρόβλημα με την καθυστέρηση των πληρωμών όσον αφορά τις υπερωρίες και τις εφημερίες λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.
Γ.Ν. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:
Το 45% του Νοσοκομείου από όλο το προσωπικό είναι επικουρικό, με μόνιμους 345 υπάλληλους. Στις 46 οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών στις κλινικές όλων των ειδικοτήτων οι 26 είναι κενές. Το Νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών είναι 380 και οι κενές οργανικές θέσεις είναι περίπου 120.
Επίσης δεν υπάρχει θερμαστής ούτε ένας και έρχεται χειμώνας.
Δεν υπάρχει ούτε ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος και καλύπτονται με ΟΑΕΔ και επικουρικό. Στο Διοικητικό προσωπικό η κατάσταση είναι τραγική λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων σε άλλες υπηρεσίες (ΔΥΠΕ) και αν δεν ανανεωθούν οι συμβασιούχοι θα υπάρξει κατάρρευση της Διοικητικής Υπηρεσίας.
Γ.Ν. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ:
Είναι ακάλυπτες 67 οργανικές θέσεις και στα δε Παραϊατρικά επαγγέλματα είναι ακάλυπτες 19 οργανικές θέσεις. Στους Διοικητικούς υπαλλήλους είναι 15 κενές οργανικές θέσεις και στην εστίαση- καθαριότητα είναι 29 κενές οργανικές θέσεις. Σύνολο 140 κενές οργανικές θέσεις σε ένα Νοσοκομείο περίπου 400 ατόμων. Το 1/3 των οργανικών θέσεων είναι κενές.
Επίσης υπάρχουν ελλείψεις Αναισθησιολόγων και κλείνει μια αίθουσα χειρουργείου γιατί μετακινούν δυο Αναισθησιολόγους για το Ιπποκράτειο. Το κτίριο είναι νεοκλασικό, ανήκει στην εφορία νεότερων μνημείων και χρειάζεται ανακαίνιση.
Γ.Ν. ΑΓ.ΠΑΥΛΟΣ:
Έλλειψη προσωπικού σε ΤΕ Νοσηλευτές. Στους ΔΕ είναι καλυμμένο το Νοσοκομείο με μόνιμους και επικουρικούς.
Έλλειμα υπάρχει σε αναισθησιολόγους για να μπορούν να γίνονται τα χειρουργεία. Με τα ΕΣΠΑ δρομολογήθηκε η βελτίωση του εξοπλισμού.
Γ.Ν. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ:
Στο Νοσοκομείο υπάρχουν 350 οργανικές θέσεις κενές εκ των οποίων οι 150 καλύπτονται με ελαστικές μορφές εργασίας και μπλοκάκια. Υπάρχουν ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες λόγω της αύξησης των κλινών ΜΕΘ σε Νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σημειώνονται και ιδιαίτερες ελλείψεις στην Τεχνική Υπηρεσία, στην Διοικητική Υπηρεσία και στον Μαιευτικό κλάδο. Το βοηθητικό Υγειονομικό προσωπικό έχει μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή με μπλοκάκι γεγονός που δημιουργεί μια πρόσθετη επισφάλεια για το τι θα συμβεί στο μέλλον.
Γ.Ν. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ:
Η φωτιά έβαλε λουκέτο στη Πνευμονολογική κλινική. «Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να επανορθώσουν και υπάρχει πρόβλημα γιατί έρχεται ο χειμώνας» καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Η λειτουργία της ΩΡΛ κλινικής είναι επισφαλής. Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις σε ειδικότητες Ιατρών.
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ:
Κενές οργανικές θέσεις έχουμε ΤΕ 15, ΔΕ 41, ΥΕ 48 και Επισκέπτες ΤΕ 10. Κενές είναι 29 οργανικές θέσεις οι 29 ιατρών. Στους Ψυχολόγους ΠΕ είναι 3 οι κενές οργανικές θέσεις.
Γ.Ν. ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ:
Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού. Ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:
Γ.Ν. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ:
Υπάρχουν πολλές παραιτήσεις ιατρών λόγω συνταξιοδότησης ή γιατί φεύγουν και ανοίγουν δικά τους ιατρεία. Οι ελλείψεις είναι κυρίως σε Παθολόγους, Μαιευτήρες και Ακτινολόγους. Για το ΔΕ Νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλοί επικουρικοί Νοσηλευτές και λείπουν πολλοί από αναστολές εργασίες. Επίσης οφείλονται πολλά ρεπό και κανονικές άδειες. Ένα επίσης πρόβλημα είναι ότι προχωράνε σε διαγωνισμούς για εργολάβους.
Γ.Ν. ΕΔΕΣΣΑΣ:
Νοσηλευτικό προσωπικό 226 άτομα, εξ αυτών μόνιμοι είναι 143, Επικουρικοί 72 και ΟΑΕΔ 11. Σε αναστολή βρίσκονται 32 άτομα. Μαίες υπάρχουν μόνο 6 στο σύνολο. Βοηθητικό προσωπικό υπάρχουν 31 άτομα ως τραυματιοφορείς που μόνιμοι είναι οι 8, επικουρικοί 18, και 5 ΟΑΕΔ. Βοηθοί θαλάμου 18 άτομα που οι 16 είναι επικουρικό προσωπικό. Σε σύνταξη βγαίνουν τέσσερα άτομα και μακροχρόνιες αναρρωτικές υπάρχουν τρεις περιπτώσεις εργαζομένων. Στο Μικροβιολογικό τμήμα υπάρχουν 9 μόνιμοι υπάλληλοι, ένας ΟΑΕΔ και δυο με σύμβαση.
Γ.Ν. ΒΕΡΟΙΑΣ:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Νοσοκομείο υπάρχει με τους αναισθησιολόγους. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 6 και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας που είναι μόνιμος και δύο ακόμη από μετακινήσεις. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Στο Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις, είναι όμως καλυμμένοι από ΣΟΧ και ΟΑΕΔ για τους οποίους ζητάμε την μονιμοποίησή τους.
Γ.Ν. ΝΑΟΥΣΑΣ :
Μεγάλη έλλειψη, κυρίως σε Παθολόγους και Ακτινολόγους. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε βοηθητικό προσωπικό, Τραυματιοφορείς και βοηθούς Θαλάμου καθώς σε Χειριστές, στο Ακτινολογικό και στους Παρασκευαστές στο μικροβιολογικό. Το προσωπικό ζητάει κατάργηση του καθηκοντολογίου για το ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό και να επιστρέψουν οπωσδήποτε οι ανεμβολίαστοι.
Γ.Ν. ΚΙΛΚΙΣ:
Λείπουν σε αναστολή περίπου 20 υγειονομικοί και υπάρχει έλλειψη Νοσηλευτικού προσωπικού. Χειριστές μηχανημάτων δεν υπάρχουν και το Νοσοκομείο χρειάζεται Τραυματιοφορείς. Το Νοσοκομείο λειτουργεί με 42 μόνιμους γιατρούς. Οι οργανικές θέσεις είναι 83 και για να φτάσουν σ αυτό τον αριθμό υπηρετούν περίπου 17 επικουρικοί και αρκετοί με μετακίνηση. Περισσότερο από το 50% είναι η έλλειψη γιατρών.
ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ ΚΙΛΚΙΣ:
Το Νοσοκομείο έχει έλλειψη από ιατρικό προσωπικό κυρίως. Έχει γίνει αναστολή λειτουργίας της χειρουργικής κλινικής γιατί ο ένας γιατρός είναι σε αναστολή και ο αναισθησιολόγος μετακινήθηκε. Μετακινήσεις ιατρών γίνονται συνέχεια κυρίως παθολόγων και προσπαθούν να βρουν τρόπο να τους επαναφέρουν στην θέση τους. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν παθολόγοι να εφημερεύσουν στην Παθολογική κλινική. Με το ακτινολογικό υπήρχε πρόβλημα. Προσελήφθη μία επικουρική χειρίστρια και φυσικά πάλι δεν καλύπτεται το Νοσοκομείο. Το Νοσηλευτικό προσωπικό είναι καλυμμένο με επικουρικούς και πρέπει να μονιμοποιηθούν.
Γ.Ν. ΣΕΡΡΩΝ:
Καταγράφονται ελλείψεις γιατρών, με το 40% να είναι επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις.
Γ.Ν. ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ:
Ελλείψεις ιατρών. Χρωστάνε ρεπό και άδειες στο Νοσηλευτικό Προσωπικό. Μισοί μόνιμοι Νοσηλευτές και μισοί επικουρικοί υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις όπως και ελλείψεις υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:
Γ.Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ:
Υπάρχουν 45 κενές οργανικές θέσεις όσον αφορά το Ιατρικό Προσωπικό. Σε αναμονή για προκήρυξη 20 ατόμων ως νοσηλευτών. ΔΕ Νοσηλευτικό Προσωπικό υπάρχουν 25 κενές οργανικές θέσεις και ΥΕ βοηθητικό προσωπικό 6 κενές οργανικές θέσεις.
Γ.Ν. ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ:
Το Νοσηλευτικό προσωπικό στη ΔΕ κατηγορία έχει 29 κενές οργανικές θέσεις. Μεγαλύτερο ποσοστό είναι το Επικουρικό Προσωπικό που υπάρχει και σε όλες τις ειδικότητες. Η έλλειψη που υπάρχει σε Ιατρικό Προσωπικό είναι περισσότερο σε γενικούς Ιατρούς που χρειάζονται για τις εφημερίες στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Για την καθαριότητα υπάρχουν 10 κενές οργανικές θέσεις. Τα άτομα που εργάζονται στην καθαριότητα είναι με συμβάσεις εργασίας και ξεκίνησαν τη διαδικασία για εργολάβους.
Γ.Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ:
Η μόνη έλλειψη που υπάρχει είναι σε Αναισθησιολόγους και πάλι υπάρχουν κάποιοι που έρχονται με μπλοκάκι.
Γ.Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ:
Παρά τις 46 οργανικές θέσεις για Ιατρικό προσωπικό και υπηρετούν 34 και υπάρχουν 12 κενές. Από αυτές οι πέντε θέσεις βρίσκονται σε προκήρυξη και οι υπόλοιπες έχουν ζητηθεί να τις δώσουν σε προκήρυξη. Μεγαλύτερη είναι η έλλειψη σε Καρδιολόγους. Υπάρχει έλλειψη Μηχανολόγου Μηχανικού γιατί υπάρχει ένας και θα βγει σε σύνταξη.
Γ.Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ:
Η Ιατρική υποστελέχωση έχει φτάσει σε ποσοστό 35-40%, όσον αφορά τις μόνιμες θέσεις του οργανισμού, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ύπαρξη δύο Αναισθησιολόγων και τριών Χειρουργών (δύο μόνιμων και ενός με 3μηνη μετακίνηση). Ακόμη η Παθολογική Κλινική καλύπτεται με τρει Ιατρούς (ένας μόνιμος και δύο Επικουρικοί) ενώ δεν υπάρχει Ψυχίατρος.
Από 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει εργολάβος την καθαριότητα του Νοσοκομείου και 20 εργαζόμενοι με ΣΟΧ βρέθηκαν εκτός εργασίας ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα (με διαδοχικές παρατάσεις κατά την διάρκεια των 3,5 τελευταίων ετών) και έχοντας προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην (αυξημένων αναγκών καθαριότητας) περίοδο covid. Γενικότερα στο σύνολο των εργαζομένων περίπου το 30% είναι συμβασιούχοι.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ