Πανελλαδική Πανυγειονομική Κινητοποίηση Σωτηρίας διοργανώνει η ΠΟΕΔΗΝ για την δημόσια Υγεία την προσεχή Πέμπτη 16 Μαΐου. Η ομοσπονδία ζητά από τους εργαζόμενους σε υγειονομικές και προνοιακές μονάδες καθώς και στο ΕΚΑΒ να συμμετέχουν σε συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 8:30 το πρωί για να πραγματοποιηθεί πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, την Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι καλούνται να συμμετέχουν στη στάση εργασίας 8.00 μες 15.00 και 24ωρη απεργία στην Περιφέρεια. Η πανελλαδική κινητιοποίηση θα πραγματοποιηθεί για τους εξής λόγους:
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες ακυρώνουν τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ. καθώς και τις θεμελιώδεις αρχές σύστασής του για ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση. Η ομοσπονδία στηλιτεύει την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, τονίζοντας ότι απέτυχε αφού γίνονται ελάχιστες, έως καθόλου χειρουργικές επεμβάσεις εκ των οποίων οι περισσότερες εκτός λίστας. Επι του θέματος η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει «το ταμείο ανάκαμψης που υποτίθεται θα κάλυπτε το κόστος των πρώτων 50.000 χειρουργείων δεν ενεργοποιήθηκε». Η ομοσπονδία ζητά τη πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσει το 40% των κλειστών χειρουργικών αιθουσών ώστε να υπάρξει ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων με ανάλογη στελέχωση και για να εξαλειφθούν οι λίστες αναμονής.
Όσο για την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ η ΠΟΕΔΗΝ ισχυρίζεται ότι «θα οδηγήσει σε προκλητή ζήτηση υπηρεσιών, θα αυξήσει την παραοικονομία και την συναλλαγή». Η ομοσπονδία κάνει λόγο για ιδιωτικά ιατρεία εντός των Νοσοκομείων με ενοικιαζόμενο εξοπλισμό και προσωπικό και μεταφερόμενους ασθενείς από τα ιατρεία τους. Η πλήρη ιδιωτικοποίηση.
Είναι 5.5% του ΑΕΠ, κάτω από τον ευρωπαϊκό ποσοστό κατά 2 μονάδες. «Η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με τέτοιο ύψος Δημοσίων δαπανών. Παρότι έχουμε το πιο ιδιωτικοποιημένο σύστημα στην Ευρώπη με ιδιωτικές δαπάνες υγείας 40%, οι πολίτες καλούνται να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, να αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας που θα έπρεπε να προσφέρονται ισότιμα, έγκαιρα και δωρεάν» προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ.
Για να ανακοπούν το Κράτος πρέπει να αυξήσει τους μισθούς των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Κάθε μήνα συνταξιοδοτούνται 300 υπάλληλοι από το ΕΣΥ, χωρίς να αναπληρώνονται, ενώ οι προσλήψεις προσωπικού που ανακοινώνονται καθυστερούν αρκετό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθούν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Επίσης, διαπιστώνεται ανακύκλωση του ίδιου υπηρετούντος προσωπικού επειδή οι συμβασιούχοι υπάλληλοι καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων ή μόνιμοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται σε άλλες οργανικές υγειονομικές μονάδες. Από το ΕΣΥ αποχωρεί προσωπικό, λόγω των χαμηλών αμοιβών, των δυσμενών συνθηκών εργασίας, τον εμπαιγμό με την ένταξή μας στα ΒΑΕ, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Υπενθυμίζεται η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μονιμοποίηση των συμβασιούχων την περίοδο της πανδημίας. Μάλιστα, η ομοσπονδία επισημαίνει ότι οι εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικά των νοσοκομείων ανέρχονται σε 1,3 δις ευρώ, ενώ τα Νοσοκομείων της Περιφέρειας έχουν απωλέσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα λόγω ελλείψεων προσωπικού και λειτουργούν ως κέντρα διακομιδών. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγράφει λιγότερα νοσοκομειακά κρεβάτια (3,5 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους ) σε σχέση από το μέσο όρο της Ευρώπης (5,3 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους).
Λειτουργεί ως δεξαμενή μετακινήσεων προσωπικού προς τα Νοσοκομεία, με αποτέλεσμα στα επείγοντα των εφημερευόντων Νοσοκομείων επικρατεί το αδιαχώρητο από ασθενείς με μεγάλη ταλαιπωρία. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού απέτυχε αφού μόνο 1.200 ιδιώτες συμμετέχουν στο θεσμό. Η ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει ευθύνες στην Κυβέρνηση ότι αρνείται να πιέσει τους ιδιώτες γιατρούς να στηρίξουν το θεσμό μέσω της συνταγογράφησης. Αποτέλεσμα είναι ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα, φορεία και χειρουργικές κλινικές με κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (είμαστε οι πρώτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην Ευρώπη).
«Τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία να κοιτάμε την πληρότητα. Και ένας ασθενής να σώζεται είναι ανεκτίμητο» υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Χρειάζεται η αύξηση ανθρώπινων πόρων σε Περιφερειακά Νοσοκομεία, της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, στο ΕΚΑΒ, στα Κέντρα Υγείας, τις Προνοιακές Μονάδες για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και να αποφεύγονται πολλές εκ των διακομιδών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ