Ζωτικά ζητήματα στον χώρο της Υγείας στηλιτεύει η ΠΟΕΔΗΝ που πραγματοποίησε πορεία στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την ΔΕΘ. Στο μικροσκόπιο του συνδικαλιστικού οργάνου μπήκε η κατάσταση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας, υποστηρίζοντας ότι «στα χρόνια των Μνημονίων δεν έγινε σοβαρή προσπάθεια αποτύπωσης της πραγματικής κατάστασης και αντιμετώπισης των παθογενειών που προκαλούν την κατάρρευση του συστήματος».
Πηγή του κακού κατά την ομοσπονδία είναι το ύψος των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία -4,7% κατά ΟΟΑΣΑ ή 5,2% κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση – εξαιτίας του οποίου «δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιωθεί το σύστημα».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχος μέσος όρος των Δημόσιων Δαπανών Υγείας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ.
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την Κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα διατεθούν επιπλέον πόροι στο σύστημα, προερχόμενοι από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι οι πολίτες πληρώνουν «6% Υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις, αμέτρητους φόρους οι οποίοι σε ένα Κράτος Δικαίου θα έπρεπε να μειωθούν δραστικά και οι υπόλοιποι να επιστρέφουν στους πολίτες, χρηματοδοτώντας τα κοινωνικά αγαθά, τη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια».
Επιπρόσθετα βάρη επωμίζονται οι πολίτες που πληρώνουν από την τσέπη τους πάρα πολλά χρήματα στις παρεχόμενες υπηρεσίες (Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, απογευματινά ιατρεία κλπ.)
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι Ιδιωτικές δαπάνες Υγείας στη χώρα μας είναι 3,5% του ΑΕΠ (Μ.Ο. χωρών Ε.Ε. 1% του ΑΕΠ).
Κατά τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σήμερα υφίστανται «30.000 υπεραπαραίτητα νοσοκομειακά κρεβάτια αλλά 420 κλίνες ΜΕΘ (150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης Προσωπικού), 28 Ακτινοθεραπευτικά Μηχανήματα, Γραμμικούς επιταχυντές, σχεδόν όλα από δωρεές αντί για 75 (λίστες αναμονής πάνω από το προσδόκιμο ζωής), 50 Νοσοκομεία δεν διαθέτουν Αξονικό Τομογράφο (άσκοπες και επικίνδυνες διακομιδές έκτακτων περιστατικών, διαφυγή πόρων στον Ιδιωτικό Τομέα), διαλυμένο Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (60% έχει ξεπεράσει το όριο ζωής)».
Μείζονος σημασίας είναι η κακή ποιότητα των κτιριακών υποδομών καθώς και η υποτυπώδης φύλαξη των Υγειονομικών Μονάδων λόγω έλλειψης κονδυλίων.
«Το 40% των χειρουργικών τραπεζιών δεν λειτουργούν. Λειτουργούν 600 χειρουργικά τραπέζια και 400 είναι κλειστά λόγω έλλειψης Προσωπικού». Κατά συνέπεια, οι λίστες αναμονής φθάνουν συχνά το ένα έτος «ακόμη και μετά την θεσμοθέτηση της λίστας χειρουργείων».
Σε Γολγοθά εξελίσσεται η θεραπεία ασθενών με καρκίνο και των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών να βρουν Μονάδα για αιμοκάθαρση.
Το μόνιμο Προσωπικό το διάστημα 2010-2019, μειώθηκε κατά 25.000 στα Νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα, 1500 αποχωρούν από τα Νοσοκομεία κατ’ έτος προς συνταξιοδότηση ή άλλες αιτίες, ενώ δεν έγιναν προσλήψεις τα έτη 2018, 2019 στην Δημόσια Υγεία.
Η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι 12.000 υπηρετούν με ελαστικές μορφές απασχόλησης, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το πρώτο εξάμηνο τους έτους 2020. «Για να μην κλείσουν Νοσοκομεία απαιτείται η ανανέωση όλων των συμβάσεων και γενναίο ετήσιο πρόγραμμα μόνιμων προσλήψεων πολύ πάνω σε αριθμό από τις αποχωρήσεις».
Στοιχεία του Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών, δείχνουν ότι «συνολικά σε όλες τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας το έτος 2010 υπηρετούσαν 105.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Στις 31/3/2019 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.375. Στις 31/12/2014 στο Υπουργείο Υγείας υπηρετούσαν 79.533».
Υπηρετούν σήμερα 60.660 εκ των οποίων 48.500 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό καθώς και 12.160 ειδικευμένοι ιατροί. Άλλοι 1.200 θα προστεθούν από την προκήρυξη για το επικουρικό προσωπικό.
«Οι 2.500 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας δεν φθάνουν» τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ θυμίζοντας την γραφειοκρατική διαδικασία που θα καθυστερήσει την ανάληψη υπηρεσίας.
Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την αποπομπή των εργολάβων από τα Νοσοκομεία «που προσφέρουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας και αμοιβές». Ζητούν να προσληφθεί ικανός αριθμός εργαζομένων συμβασιούχων που να καλύπτει τις υπηρεσίες στήριξης.
Ακόμη υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες ρεπό οφείλονται στο Προσωπικό που εργάζεται πάνω από το όριο της εργασιακής εξουθένωσης.
Αντί για 5000 που είναι οι οργανικές θέσεις τραυματιοφορέων, εργάζονται στο σύνολο 2300 (μόνιμοι, έκτακτοι). «Έφυγαν 526 τραυματιοφορείς πρώην σχολικοί φύλακες. Τον Φλεβάρη 2020. Φεύγουν άλλοι 820 τραυματιοφορείς ΟΑΕΔ, 180 με συνταξιοδότηση. Απομένουν 674».
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΠΟΕΔΗΝ για τα ΤΕΠ. Την διαλογή των περιστατικών στα ΤΕΠ την κάνουν Διοικητικοί υπάλληλοι ή Νοσηλευτές αντί γιατρών, ενώ κρούσματα βίας εκδηλώνεται κατά του νοσοκομειακού προσωπικού στα ΤΕΠ.
Την απίσχναση των πόρων του ΕΟΠΥΥ με χρηματοδότησή του να κατακρημνίζεται απ το 774εκ.ευρώ (2014) στα 100εκ.ευρώ(2018). Ως εκ τούτου ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις προς τους παρόχους Υγείας και Νοσοκομεία.
«Σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ σε χρόνια Νοσήματα εγκρίνει λειψά φάρμακα και υλικά ανά μήνα», ως εκ τούτου οι ασφαλισμένοι αγοράζουν από τη τσέπη τους για να καλύψουν το μήνα (π.χ. ταινίες ζακχάρου, φάρμακα για χρόνιες παθήσεις κ.α.).
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν καταβάλει τα χρήματα στους πολίτες από επιστροφές σε προσφερόμενες Υπηρεσίες Υγείας (γυαλιά, οδοντιατρικές εξετάσεις κ.α.) για περισσότερο από ένα χρόνο. «Πληρώνουν από τη τσέπη τους, καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ και περιμένουν την επιστροφή. Δεν επιστρέφονται ποτέ» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει την περίπτωση του Νοσοκομείου Θήρας που λειτουργεί υπό Ανώνυμη Εταιρεία όπου «150 ευρώ χρεώνουν την τοποθέτηση γύψου. 20 ευρώ την Γενική Αίματος. Τι Δημόσιο Νοσοκομείο είναι; Έτσι μετατρέπεται η υγεία σε εμπορεύσιμο αγαθό».
Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων 30/6/2019 1δις ευρώ η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι τη 1η Οκτώβρη αδειάζουν οι κωδικοί των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων και δεν θα έχουν χρήματα να καλύψουν βασικές υποχρεώσεις.
Πρωτοβάθμια περίθαλψη
Ο αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσουν 239 ΤΟΜΥ, αλλά λειτουργούν 100 κυρίως με αλλαγή στις ταμπέλας (Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας). «Προκηρύχθηκαν 1.195 οικογενειακοί ιατροί για την κάλυψη των ΤΟΜΥ και τελικά προσλήφθηκαν περίπου 600 γιατροί». Οι ΤΟΜΥ λειτουργούν με δανεικούς γιατρούς από τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού και Αστικού τύπου.
Σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό, προκηρύχθηκαν 2.829 θέσεις οικογενειακών γιατρών για να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τελικά λιγότεροι από 1.000 έχουν συμβεβληθεί.
Στα Κέντρα Υγείας υπολογίζονται 7.500 οργανικές θέσεις Ιατρών, αλλά υπηρετούν 2.800, εκ των οποίων 2.000 αγροτικοί και ειδικευμένοι. Στις 10.000 οργανικές θέσεις λοιπού προσωπικού υπηρετούν 2.800. Τον Ιανουάριο 2015 υπηρετούσαν 4.126. Έως 2010 υπηρετούσαν 6.000 μόνιμοι υπάλληλοι. Γι’ αυτό τα Κέντρα Υγείας ξέμειναν από γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό, συντηρητές.
Η ΠΟΕΔΗΝ καυτηριάζει ότι τα «50 Κέντρα Υγείας κλείνουν μεσημέρι σαν να είναι τράπεζες ή εφημερεύουν ημέρα παρά ημέρα. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια γενική αίματος, μια ακτινογραφία θώρακος».
Εάν συνδυαστεί με την διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ λόγω έλλειψης πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι ζωές των εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται στο έλεος του θεού και μάλιστα σε δυσπρόσιτες περιοχές.
Η ΠΟΕΔΗΝ καυτηριάζει την κατάσταση με τα ράντζα στις Μονάδες οξέων περιστατικών στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία, στις Κλινικές των Γενικών Νοσοκομείων καθώς και την εισαγωγή περιστατικών με εισαγγελική εντολή χωρίς να υπάρχει η υποδομή Νοσηλείας.
Για κομματικά ρουσφέτια κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την προκήρυξη διασωστών με το πρόγραμμα PHILOS του ΚΕΕΛΠΝΟ που στέρησε 104 διασώστες κυρίως από τα νησιά. «Προσλήψεις που πρέπει άμεσα να γίνουν από το ΑΣΕΠ. Τα παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα κάνουν πάρτι στις δευτερογενείς διακομιδές».
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ΠΟΕΔΗΝ για τις συνθήκες εργασίας και περίθαλψης των ατόμων με αναπηρία ή άλλων προνοιακών περιστατικών είναι άκρως επικίνδυνες. «Πολλές φορές την πληρώνουν οι περιθαλπόμενοι με σοβαρούς τραυματισμούς από άλλους περιθαλπόμενους ή αυτοτραυματισμούς».
Το προσωπικό των Προνοιακών Μονάδων μειώθηκε από 5.500 (1/1/2015) στους 4.000 (31/3/2019).
Η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι στις Προνοιακές Μονάδες περίθαλψης συναντάς και άλλη παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού «δεν διαθέτουν οργανόγραμμα λειτουργίας. Το λιγοστό προσωπικό μετακινείται από μονάδα σε μονάδα».
Ο μισθός ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα με τους νεοδιόριστους νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης να λαμβάνουν 640 ευρώ το μήνα.
Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θέλει νέα ρύθμιση για οριστική καταβολή του, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία ισχυρίζεται ότι 3.000 υγειονομικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας (καρκίνο, αυτοάνοσα κ.λ.π.).
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ