Σήμα κινδύνου στέλνει η ΠΟΕΔΗΝ για κλίνες ΜΕΘ κατόπιν μεγάλης έρευνάς της. Μόλις 557 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν αντί για 3500. Απογοητευτικοί είναι οι αριθμοί, αφού μόλις 157 κλίνες ΜΑΦ λειτουργούν αντί για 7.000! Κι όλα αυτά ενώ η γρίπη είναι προ των πυλών.
Σύμφωνα με την έρευνα της ομοσπονδίας, σε μεγαλύτερες διαστάσεις εντοπίζεται το πρόβλημα στην Αττική που εξυπηρετεί 6 εκ. πληθυσμό (Αττική, γύρω περιοχές, νησιά) με 224 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 80 είναι παρά το γεγονός ότι έχουν εξοπλιστεί.
Η έκρυθμη κατάσταση θα επιβαρυνθεί καθώς μόλις τον προηγούμενο μήνα έληξαν οι διετείς συμβάσεις και απολύθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί, που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατόπιν έλλειψης προσωπικού «λουκέτο», όπως προειδοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ θα βάλουν άμεσα τουλάχιστον 30 κλίνες ΜΕΘ εάν δεν αναπληρωθούν οι θέσεις.
Λόγω της τραγικής αυτής εικόνα η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει την προσεχή Τετάρτη 27 Νοεμβρίου πορεία Σωτηρίας
της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, με σημείο συγκέντρωσης απέναντι από το HILTON στις 8:30 π.μ.
Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται διεθνείς προδιαγραφές, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα λειτουργούν 557.
Εξ αυτών έχουν καταγραφέι 80 κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε τακτικά διαστήματα μειώνονται οι κλίνες με εσωτερικές αποφάσεις των Εντατικολόγων και της Διοίκησης λόγω έλλειψης προσωπικού (ιατρικού – νοσηλευτικού).
Σε ότι αφορά την λήξη των διετών συμβάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τον προηγούμενο μήνα, το ΕΣΥ αποδυναμώθηκε κατά 41 γιατρούς και 177 νοσηλευτές που απασχολούνται στις ΜΕΘ. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι από τα νοσοκομεία θα «αφοπλιστούν» άλλες τουλάχιστον 30 κλίνες ΜΕΘ.
Η συρρίκνωση του αριθμού αυτού οφείλεται σε αρκετές περιπτώσεις στην απολύμανση. «Οι λίστες αναμονής με στοιχεία που υπάρχουν μόνο για την Αττική και Κ. Μακεδονία ξεπερνάνε πολλές φορές τους 80 στην Αττική ειδικά τον χειμώνα και στην Κ. Μακεδονία τους 20» τονίζεται στην ανακοίνωση της ομοσπονδίας, σχολιάζοντας ότι στις ΜΕΘ έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων..
Τον κίνδυνο επισημαίνει ΠΟΕΔΗΝ για τους διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, ενώ ακόμη αναβάλλονται σοβαρά χειρουργεία λόγω έλλειψης ΜΕΘ. Αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχιε το γεγονός ότι οι ασθενείς μεταφέρονται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο που χειρουργήθηκαν για να βρουν ΜΕΘ χωρίς να παρακολουθείται η μετεγχειρητική φροντίδα από τους χειρουργούς που γνωρίζουν την κατάστασή τους.
«Εάν λειτουργούσαν οι 80 κλειστές κλίνες ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένες, θα σώζονταν ανθρώπινες ζωές, καθ’ ότι το ποσοστό θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ διπλασιάζεται για ασθενείς που χρήζουν ΜΕΘ και βρίσκονται σε λίστα αναμονής».
Η ΠΟΕΔΗΝ περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα: Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί Ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες.
Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι κενές κλίνες για την Αττική δίνονται στο ΕΚΑΒ το οποίο κάνει την εγγραφή ασθενών στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Στην Κεντρική Μακεδονία τις κλίνες ΜΕΘ τις διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ και στην υπόλοιπη χώρα οι υγειονομικές περιφέρειες. Η λίστα αναμονής ανανεώνεται καθημερινά.
Από τις έρευνες των Εντατικολόγων η θνησιμότητα διπλασιάζεται στους βαρέως πάσχοντες ασθενείς που οι θεράποντες Ιατροί κρίνουν ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά δεν βρίσκουν κρεβάτι. Ως εκ τούτου, η θνησιμότητα από 18% -23% εντός ΜΕΘ ανεβαίνει στο 45 – 50% εκτός ΜΕΘ.
Ενδεικτικό είναι ότι από τα 40 – 80 περιστατικά ανάλογα την περίοδο, γεγραμμένα περιστατικά, εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5 – 8 περιστατικά.
Περιορισμένη είναι δυνατότητα φιλοξενίας αφού η κάθε μία κλίνη ΜΕΘ κατά μέσο όρο μπορεί να νοσηλεύσει 30 Ασθενείς το χρόνο και δεδομένου ότι ο μέσος όρος Νοσηλείας των Ασθενών στις ΜΕΘ είναι 12 περίπου ημέρες. Ως εκ τούτου, οι 80 κλειστές κλίνες ΜΕΘ, που σε πραγματικό νούμερο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι περισσότερες στερούν την νοσηλεία σε 2500 Ασθενείς το χρόνο.
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι κατά τα διεθνή πρότυπα τα νοσοκομεία θα έπρεπε να διαθέτουν κλίνες ΜΑΦ σε διπλάσιο ποσοστό των κλινών ΜΕΘ, δηλαδή ο αριθμός τους θα έπρεπε να ανέρχεται στις 7.000 κλίνες ΜΑΦ και με βάση τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ τουλάχιστον 1.100 κλίνες ΜΑΦ.
Στην ελληνική επικράτεια σήμερα υπάρχουν πιστοποιημένες 157 κλίνες, ενώ κάποια νοσοκομεία διαθέτουν ΜΑΦ, χωρίς πιστοποίηση και επαρκή στελέχωση. Οι κλίνες ΜΑΦ είναι υπέρ-απαραίτητες για τη νοσηλεία ασθενών που απαιτείται αυξημένη επιτήρηση και θεραπευτική φροντίδα.
Υποστελέχωση
Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η μονάδα ια έπρεπε να απαρτίζεται από 1 ιατρό ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό, 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη, 1 τραυματιοφορέας, 1 βοηθός θαλάμου, 1 φυσικοθεραπευτής, επαρκή προσωπικό καθαριότητας και 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου στην διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «τέτοια στελέχωση δεν διαθέτει καμία ΜΕΘ Νοσοκομείου».
Αντίθετα, έχουν στο δυναμικό τους μόλις 2 με 4 Ιατρούς, 2 ή 3 νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια και γενικότερα λειτουργούν ΜΕΘ με 1 Νοσηλευτή ανά βάρδια.
Η υποστελέχωση συνεπάγεται την αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων οι οποίες επιφέρουν θανάτου, αύξηση του κόστους και της διάρκειας νοσηλείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δηλώνεται σε ασθενείς ΜΕΘ, οι οποίες συνιστούν μόλις το 1,5% των Νοσοκομειακών κλινών.
Πολλές ΜΕΘ έχουν πεπαλαιωμένο ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό (πανάρχαιοι αναπνευστήρες, διαλυμένα κρεβάτια (πχ Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης).
ΑΡ. ΚΛΙΝΩΝ
ΜΕΘ ΠΠ 10
ΜΕΘ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΤΑΙ 4
ΓΕΝΙΚΗΣ ΜΕΘ
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ