Αναλυτικά στοιχεία για το ποια άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση, που οργάνωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδος. Τα στοιχεία παρουσίασε ο καθηγητής Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και αποτυπώνονται στους πίνακες που ακολουθούν.
Ειδικότερα, μετά τον εμβολιασμό των ατόμων 75-79 ετών, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός ατόμων με υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα νοσήματα αυτά, που συνδέονται με πολύ υψηλό κίνδυνο από covid-19 είναι:
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τελευταία κατηγορία άλλα νοσήματα – όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος – θα δοθεί η δυνατότητα στο θεράπων ιατρό να εντάξει με κλινικά κριτήρια κάποιον ασθενή, που διατρέχει υψηλό κίνδυνο νόσησης και θανάτου από covid-19. O καθηγητής επεσήμανε ότι πρόκειται για μία δυναμική και σε εξέλιξη διαδικασία, που συνεχώς επικαιροποιείται ανάλογα με τα νέα, επιστημονικά δεδομένα.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός ατόμων με νοσήματα, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο, με ιεράρχηση ανάλογα την ηλικία. Αυτά φαίνονται στους παρακάτω δύο πίνακες:
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε αναλυτικά δεδομένα, στα οποία βασίστηκε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για να καθορίσει τις προτεραιότητες κατά τον εμβολιασμό. Επίσης, έλαβε υπόψη της εισηγήσεις και παρατηρήσεις 20 ιατρικών και επιστημονικών εταιρειών.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, ο υπ’ αριθμόν ένας παράγοντας κινδύνου νόσησης και θανάτου είναι η ηλικία. Μάλιστα, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η προχωρημένη ηλικία έχει σημαντικά μεγαλύτερο σταθμισμένο κίνδυνο, σε σύγκριση με την επίδραση ορισμένων υποκείμενων νοσημάτων.
Επίσης, στο επόμενο γράφημα που προέρχεται από το αμερικανικό CDC φαίνεται ότι ο κίνδυνος θανάτου στις ηλικίες άνω των 85 ετών είναι 630 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τις ηλικίες 18-29 ετών!
Ο τελευταίος πίνακας αποτυπώνει ότι
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ