Skip to content

Ποια είναι η σύνδεση διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου στις γυναίκες

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

 

Η σύνδεση μεταξύ διατροφικών παραγόντων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου εξετάστηκε από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ο κρίσιμος ρόλος της διατροφής στη μείωση ή την αύξηση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

 

Η προοπτική μελέτη δημοσιεύθηκε προσφάτως στο περιοδικό Nature Communications. Τα στοιχεία παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής).

Αναλυτικά, στη μελέτη συμμετείχε μεγάλο δείγμα γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνολικά 542.778 γυναίκες, από τις οποίες καταγράφηκαν 12.251 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφή των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων για τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων και ποτών. Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου παχέος εντέρου.

Οι συμμετέχουσες κατατάχθηκαν σε διάφορες ομάδες βάσει των διατροφικών τους συνηθειών, ενώ εξετάστηκαν παράγοντες όπως είναι η κατανάλωση κρέατος, λαχανικών, φρούτων, δημητριακών, αλκοόλ και άλλων τροφίμων. Διαπιστώθηκε ότι:

  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο. Ειδικότερα, η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, που βρίσκονται σε τροφές όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης, συνδέθηκε με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά έδειξαν ισχυρή συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου.
  • Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα χαμηλών σε λιπαρά, φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο και να έχει προστατευτικό ρόλο καθώς επίσης και η μέτρια κατανάλωση ψαριών και φυτικών πρωτεϊνών παρουσίασε μικρή αλλά στατιστικά σημαντική μείωση του κινδύνου.
  • Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης καφέ ή τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε να είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
  • Η κατανάλωση υγιεινών λιπών δεν φάνηκαν να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Συνεπώς, με βάση τα ευρήματα προτείνονται  η ενσωμάτωση φυτικών ινών και η αποφυγή κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών ως αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψης.  Τα δεδομένα από την ανάλυση θεωρείται ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση κατευθυντήριων οδηγιών για τη δημόσια υγεία.

Ακόμη, επισημαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω έρευνες, ενώ τονίζεται ότι τα διατροφικά πρότυπα πρέπει να εξετάζονται σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου για να κατανοηθεί πλήρως η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Γυνα'ικεςΔιατροφήΚαρκίνος Παχέος Εντέρου

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δυο διαδρομές για να στηριχθούν τα παιδιά με καρδιοπάθειες

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...