Skip to content

Ποια είναι τα αιτήματα των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την βιωσιμότητα του κλάδου και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις εντός του μήνα. Μια σειρά από αιτήματα έχουν τεθεί προς το Υπουργείο Υγείας με αιχμή του δόρατος να αποτελεί το claw back.

Στη χθεσινή σύσκεψη τέθηκαν αναλυτικά τα εξής ζητήματα, όπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό όργανο των φορέων:

  •   Κούρεμα του τεχνητού χρέους που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (2013-2020), όπως αντίστοιχα κουρεύτηκαν οφειλές άλλων κατηγοριών πολιτών.
  • Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηνιαία παρακράτηση έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των παρόχων υγείας η οποία προκύπτει αθροιστικά από το claw back και την παρακράτηση φόρου, όταν η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κάνει αποδεκτό το ότι το μέγιστο παρακράτησης για το claw back που μπορεί να γίνεται προς τους παρόχους υγείας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους.
  • Άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού των κωδικών που αφορούν τις προληπτικές εξετάσεις του εντάσσονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και τις εξετάσεις που αφορούν τα post covid περιστατικά. Οι ξεχωριστοί αυτοί κωδικοί θα χρηματοδοτηθούν με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022. Χρονοτριβή αποδίδουν οι φορείς στον  ΕΟΠΥΥ, ο οποίος «διαβεβαίωνε για την δημιουργία αυτών των κατηγοριών εξετάσεων από το Φεβρουάριο και ότι ήταν εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός αυτών των κωδικών, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα, παρότι έχουν ήδη παρέλθει 2 μήνες!».
  • Εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες επιτροπές από το 2018 και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα αφού δεν έχουν ενταχθεί ως “κόφτες” στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Άμεση συνέπεια αυτού θα ήταν ο περιορισμός της παραγωγής εξετάσεων και κατ΄επέκταση η σημαντική μείωση του claw back.
  • Στο ζήτημα των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων που στην ουσία είναι κριτήρια εκπτώσεων  οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων συνέκλειαν στο ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυιατρείων. Αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες, όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή των θεσμικών φορέων ώστε να επανεξεταστούν τα νέα κριτήρια και να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας θα είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι οι οποίοι θα είναι και οι αδειοδοτούσες αρχές, όπως ισχύει και τώρα. Ομόφωνα δεν έγινε αποδεκτή η εφαρμογή ποιότητας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τέτοιου είδους ελέγχους, ενώ υπάρχουν αρμόδια όργανα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των εργαστηρίων και των πολυϊατρείων (ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι). Τονίστηκε δε, ότι αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.
  • Κατάργηση της προείσπραξης του 70% του claw back από τη μηνιαία δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, διότι δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στη ρευστότητα των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.
  • Δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς, όπου ο Υπουργός Υγείας έκανε αποδεκτό το αίτημα.
  • Όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

 

Κατά τη σύσκεψη  οι φορείς διαμαρτυρήθηκαν για την κωλυσιεργία στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις και επισημάνθηκε ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί το τι θα  πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα.  Εφόσον οριστικοποιηθεί  ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα ο κλάδος προειδοποιεί ότι θα υπερασπιστεί τα  αιτήματά του με κινητοποιήσεις εντός του μήνα.

claw backαιτήματαΠρωτοβάθμια Φροντίδα ΥγείαςΣυντονιστικό Φορέων

Σχετικά άρθρα

Comments (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δωρεάν rapid tests σε 185 σημεία σε όλη την χώρα
Ενημερωτικές δράσεις του ΕΟΔΥ για την υγιεινή των χεριών

Editorial

Αιμίλιος Νεγκής

Διευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr
& Pharma Health Business magazine

Περιοδικό Pharma & Health Business

Απόψεις

Back To Top
No results found...