Το ζήτημα της άμεσης πρόσβασης των ασθενών με σπάνιες παθήσεις στην ολιστική φροντίδα υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους θίγει ο καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων. Η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έχει δημιουργήσει Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων.
Παρά την στόχευση για βελτίωση στην παροχή υγειονομικής φροντίδας υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της σχετικής έλλειψης επιδημιολογικών και επιστημονικών δεδομένων. Περισσότερες από 8.000 νόσοι έχουν καταγραφεί έως σήμερα ως σπάνιες. Υπολογίζεται ότι περίπου 10% του γενικού πληθυσμού θα προσβληθεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Εκτιμάται ότι σχεδόν 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή ένωση και περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες προσβάλλονται ή πρόκειται να προσβληθούν από μια σπάνια ασθένεια.
Τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι στελεχομένα από ανθρώπους με εξειδικευμένες γνώσεις για τη διάγνωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση αυτών των ασθενών. Επίσης, διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο. Τα κέντρα προσφέρουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας, διαμορφώνουν τις κατευθυντήριες οδηγίες και συμβάλλουν στην προώθηση της έρευνας, διασφαλίζοντας ότι η παρεχόμενη περίθαλψη έχει ως επίκεντρο τον ασθενή. Συνεργάζονται συστηματικά με τους συλλόγους των ασθενών, αλλά και με άλλα κέντρα και δίκτυα σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κέντρα είναι τα εξής:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ