Μήνυμα ενθάρρυνσης θα στείλουν γυναίκες που έδωσαν την μάχη με τον καρκίνο και στη συνέχεια κατάφεραν να γίνουν μητέρες το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΚΑΡΚΙΝΟΣ –ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ & ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ. ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ». Στο συνέδριο που θα διενεργηθεί από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου στο Royal Olympic Hotel, διακεκριμένοι επιστήμονες θα αναλύσουν το ευαίσθητο θέμα της θεραπείας της υπογονιμότητας και την σχέση των φαρμάκων με τον καρκίνο.
Χάρη στην επιστήμη οι ογκολογικοί ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να αποκτήσουν υγιή παιδιά μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής, ορμονικής και ακτινικής θεραπείας τους, όπως επεσήμαναν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνέντευξη τύπου. Η κρυοσυντήρηση του γενετικού υλικού των ασθενών που αποτελεί κλειδί για την απόκτηση υγιών παιδιών μετά την ολοκλήρωση της απαραίτητης θεραπείας. Δωρεάν λήψη, κατάψυξη και μελλοντική κρυοσυντήρηση του γενετικού τους υλικού, προσφέρει στους ογκολογικούς ασθενείς το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», όπως ανέφερε ο Νίκος Παπαριστείδης, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών διευθυντής Β’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής και Μονάδας Εξωσωματικής στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου». Αυτή η ευκαιρία βοηθά στην καλύτερη ψυχολογία των ασθενών, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαριστείδης.
Φάρμακα της υπογονιμότητας
Σχετικά με το κίνδυνο καρκίνου στις γυναίκες, είτε των ωοθηκών, είτε του μαστού, μετά την λήψη φαρμάκων για την υπογονιμότητα, μετα-αναλύσεις «δείχνουν έναν αυξημένο κίνδυνο περίπου 1,6 – 1,8 φορές από τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος αυτός δείχνει σε κάποιες μελέτες να αυξάνεται με τον αριθμό των προσπαθειών εξωσωματικής» επισήμανε ο κ. Γεώργιος Βοργιάς, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής Γυναικολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ.
Ωστόσο η μεγαλύτερης διάρκειας , 27χρόνων μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες , δεν κατέδειξε σύνδεση του καρκίνου του μαστού με τα φάρμακα αυτά , όπως υποστήριξε ο κ. Ιπποκράτης Σαρρής, Διευθυντής και Σύμβουλος Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο King’s Fertility King’s College Hospital.
Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Πάντος, γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, επισήμανε «Αν και η ορμονική θεραπεία στις γυναίκες είναι ακόμα υπό διερεύνηση ως προς τον μηχανισμό δράσης τους στην καρκινογένεση, εκείνο στο οποίο καταλήγουν οι περισσότερες από τις μεγάλες κλινικές μελέτες παγκοσμίως είναι ότι δεν φαίνεται επιδημιολογικά κάποια συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη γυναικολογικού ή και άλλων μορφών καρκίνου σε γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για την υπογονιμότητά τους».
Οι επιστημονικές εταιρείες έχουν ν εκδώσει «κατευθυντήριες οδηγίες που ορίζουν, με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα, τα κριτήρια ένταξης των ογκολογικών ασθενών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, σε συντηρητικές θεραπείες» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτριος Παπαθεοδώρου, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός, γυναικολόγος – ογκολόγος, Διευθυντής & Επιστημονικός Υπεύθυνος Γυναικολογικού Τμήματος Γ.Α.Ο.Ν.Α «Ο Άγιος Σάββας» «Οι επιστημονικές εταιρείες νόσου. Κρίσιμο σημείο είναι η προσέγγιση από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων ιατρών από κάθε ειδικότητα και η έχουν συντάξει με σκοπό τη διατήρηση της γονιμότητας ανάλογα με τη πρωτοπαθή εστία της λεπτομερής ενημέρωση της ασθενούς» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Ειδικότερα για την περίπτωση υπερπλασίας του ενδομητρίου, ο κ. Ευγένιος Κουμαντάκης Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής επεσήμανε ότι «σε νέες γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν την γονιμότητά τους, ο γυναικολόγος – ογκολόγος σε συνεργασία με τον ασχολούμενο με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή θα συμπεριλάβουν στην θεραπεία – εκτός από φαρμακευτική αγωγή και απεικονιστικό έλεγχο και πριν την ολική υστερεκτομή, εφ’ όσον απαιτείται- έγκαιρα κρυοσυντήρηση ωαρίων, εμβρύων και ωοθηκικού ιστού. Εάν αφιερωθεί η μήτρα υπάρχει η εναλλακτική λύση της παρένθετης μητρότητας»
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ