Την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού καταδεικνύουν τα φετινά στοιχεία από το Νότιο Ημισφαίριο. Τα δεδομένα καταδεικνύουν πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη.
Εδώ και μια δεκαετία συλλέγονται στοιχεία από χώρες που συμμετέχουν στο Δίκτυο για την Αξιολόγηση της Αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού Εμβολίου στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική [REVELAC-i]. Επιδίωξη είναι η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που συνδέεται με νοσηλεία. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύτιμα για εμάς αφού οι κάτοικοι στο Νότιο Ημισφαίριο προηγούνται της περιόδου γρίπης στο Βόρειο Ημισφαίριο (Οκτώβριος-Μάιος). Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν από τους A. L. Fowlkes και συνεργάτες του στην επιστημονική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Τα στοιχεία παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Γιάννης Ντάνασης.
Συγκεκριμένα, δόθηκαν στοιχεία απο 2.780 ασθενείς με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που νοσηλεύτηκαν από 27 Μαρτίου έως 9 Ιουλίου 2023, από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Η προσαρμοσμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της νοσηλείας λόγω σοβαρής οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με οποιονδήποτε ιό της γρίπης κατά τη διάρκεια της περιόδου της γρίπης 2023 στο Νότιο Ημισφαίριο υπολογίστηκε στο 52%, ενώ έναντι του επικρατούντος στελέχους γρίπης A(H1N1) έφτασε στο 55%. Από τα στοιχεία προκύπτει πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για σοβαρή γρίπη και υπογραμμίζουν τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της γρίπης.
Στο Βόρειο Ημισφαίριο ο ΠΟΥ συνιστά τις υγειονομικές αρχές να δρομολογήσουν τον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι εγκυμονούσες.
Από τη μελέτη των Tal Gonen και συνεργατών στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open υποστηρίζουν τη συγχορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου με το εμβόλιο έναντι της COVID-19. Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη σε 588 υγειονομικούς στο Ισραήλ που έλαβαν είτε το αντιγριπικό εμβόλιο (Influvac Tetra 2022/2023) είτε το δισθενές εμβόλιο Omicron BA.4/BA.5 (Pfizer/BioNTech) είτε και τα δύο από το Σεπτέμβριο 2022 έως τον Ιανουάριο 2023. Η συγχορήγηση των εμβολίων δε συσχετίστηκε με σημαντικά υποδεέστερη ανοσολογική απόκριση ή με πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο του εμβολίου έναντι της COVID-19.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ