Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από μακροχρόνιου Covid θωρακίζοντας τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι επαναλαμβανόμενης λοίμωξης, αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα ασθενών που ήδη έχουν συμπτώματα «συνδρόμου Long Covid», όπως προκύπτει από μελέτη. Υπενθυμίζεται ότι η πιθανότητα εμφάνισης μακροχρόνιου Covid αυξάνεται μετά από κάθε νόσηση με Covid-19.
Στοιχεία της μελέτης της Al-Aly και συνεργατών που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά , η πιθανότητα μακροχρόνιου Covid, αυξάνεται μετά από κάθε νόσηση με Covid-19 και εφόσον ένα άτομο δεν απέκτησε μακροχρόνιο Covid μετά την πρώτη επαφή με τον SARS-CoV-2 δε σημαίνει ότι δεν πρόκειται να αποκτήσει και την επόμενη φορά. Επομένως, ο εμβολιασμός με ενισχυτικές δόσεις έχει νόημα να τον προστατεύσει από επιπλέον λοιμώξεις και από το σύνδρομο Long Covid.
Σε αυτά προστίθενται στοιχεία δημοσίευσης της Debby Waldman στην επιστημονική επιθεώρηση WebMd με θέμα την βελτίωση της συμπτωματολογίας των ασθενών με Long Covid μετά από την ενισχυτική δόση εμβολίου COVID-19. Τα στοιχεία παρουσιάζουν περιληπτικά οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) .
Τα συνολικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο The Lancet E-clinical Medicine: Μια ομάδα ερευνητών αξιολόγησε τα αποτελέσματα 11 μελετών για να διερευνήσουν εάν τα εμβόλια επηρεάζουν το σύνδρομο Long Covid. Σε επτά από αυτές τις μελέτες, διαπιστώθηκε ότι η συμπτωματολογία των εμβολιασμένων ασθενών ήταν βελτιωμένη, ενώ σε τέσσερις από αυτές τις μελέτες δεν εντοπίστηκε αξιοσημείωτη διαφορά στην συμπτωματολογία. Σε ορισμένους ασθενείς η συμπτωματολογία επιδεινώθηκε.
Μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, παρουσίασε περισσότερα στοιχεία που συνηγορούν στο ότι ο εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων καθώς και στη μείωση της επιβάρυνσης του πληθυσμού από το σύνδρομο Long Covid.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα εμβόλια ωθούν τον οργανισμό να παράγει τόσο αντισώματα (χυμική ανοσία) όσο και ειδικών Τ κυττάρων (κυτταρική ανοσία), μία αναμνηστική δόση φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της ανοσολογικής απόκρισης στους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα Long Covid, όπως αναφέρει ο Stephen J. Thomas, MD, ειδικός λοιμωδών νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Upsate στις Συρακούσες, NY και επικεφαλής ερευνητής του κέντρου για την δοκιμή του εμβολίου της Pfizer, έναντι του SARS-CoV-2.
Μια μερίδα επιστημόνων θεωρεί ότι μπορεί να προκληθεί σύνδρομο Long Covid όταν ο ιός εμμένει σε μέρη του σώματος, στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα ενεργό και, έτσι, μια αναμνηστική δόση μπορεί να ενεργοποιήσει περαιτέρω το ανοσοποιητικό και να αντιμετωπίσει τον ιό.
Οι ερευνητές κατέληξαν η πλειονότητα των πορισμάτων των μελετών καταδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από σύνδρομο αφού προστατεύει έναντι επαναλαμβανόμενης λοίμωξης, αλλά και να βελτιώσει τα συμπτώματα ασθενών που ήδη έχουν συμπτώματα συνδρόμου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ