Φως στην εξάπλωση του SARS-CoV-2 στην Ιταλία κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας ρίχνει μελέτη με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων.
Από τα στοιχεία της μελέτης στην οποία συμμετείχαν ερευνητές του ΕΚΠΑ προκύπτει ότι τα πραγματικά κρούσματα στην γείτονα χώρα ήταν τουλάχιστον 10 φορές περισσότερα αυτά που είχαν εντοπιστεί μέσω των τεστ. Η δε μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων ξεπεράστηκε μετά από δυο μήνες lockdown οπότε και ο δείκτης R έδειξε πτωτική τάση κάτω της μονάδας.
Οι επιστήμονες δημιούργησαν μαθηματικό μοντέλο για την εξάπλωση του κορονοϊού στο δεύτερο επίκεντρό της, την Λομβαρδία της Ιταλίας και αξιολόγησαν σημαντικές επιδημιολογικές παραμέτρους που καθορίζουν την δυναμική της επιδημίας.
Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες προέβλεψαν με ακρίβεια την εξέλιξη και το τέλος του πρώτου επιδημικού κύματος στη ιταλική χερσόνησο.
Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η πιο πιθανή ημερομηνία για την «ημέρα 0», δηλαδή η αρχή της επιδημίας στην Ιταλία ήταν η 14η Ιανουαρίου του 2020. Η εκτιμώμενη ημερομηνία είναι δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη καταγραφή των πρώτων περιστατικών COVID-19 (δύο Κινέζων τουριστών στη Ρώμη) στις 31 Ιανουαρίου και πέντε εβδομάδες πριν από την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος στην Λομβαρδία στις 21 Φεβουαρίου 2020, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One.
Σε ότι αφορά στον αριθμό των πραγματικών κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ασυμπτωματικών, βρέθηκε ότι ήταν 10 με 15 φορές μεγαλύτερος των επίσημα καταγεγραμμένων. Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα λαμβάνοντας υπόψη τον βασικό ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, το γνωστό R0. Ο δείκτης αυτός ήταν 4.53 (δηλαδή ένας θετικός μόλυνε τουλάχιστον 4 άλλους ανθρώπους) στις 8 Μαρτίου, πριν από την επιβολή του αρχικά τοπικού και στη συνέχεια γενικευμένου, lockdown στην Ιταλία.
Μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, στις 4 Μαΐου, στην Ιταλία, το R είχε πέσει οριακά κάτω της μονάδας. Ως εκ τούτου, χρειάστηκαν δύο ολόκληροι μήνες lockdown ώστε να διασφαλιστεί R κάτω της μονάδας και να υπάρξει ένας σχετικός έλεγχος της επιδημίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη συνέβαλαν ο καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανασίος Τσακρής, και η αναπληρώτριας Καθηγήτριας, Κλειώ Αναστασοπούλου, με την ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή Καθηγητή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης της Ιταλίας Κωνσταντίνου Σιέττου, και της ερευνήτριας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας, στη Νάπολη, Λουτσίας Ρούσσο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ