Την αναγκαία προσαρμογή στις συνθήκες επιθέσεων κατά κύματα του κοροναϊού τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του για τα νέα μέτρα, που τίθεται σε ισχύ από την προσεχή Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 6 το πρωί.
Με στόχο την αποφυγή της πίεσης στο ΕΣΥ, στους ασθενείς και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και ένα lockdown που θα βλάψει την κοινωνία και την οικονομία, αναπτύχθηκε ένα σχέδιο που θα εφαρμοστεί τον Νοέμβριο, με στόχο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να διασφαλιστεί ένας ήπιος Δεκέμβριος σε επιδημιολογικό επίπεδο.
Σε αυτή την φάση της πανδημίας επιλέχθηκε ένα σχεδιασμός που προβλέπει μια διαφορετική προσέγγιση καθώς η ελληνική επικράτεια χωρίζεται σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι νομοί με χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων, δηλαδή απεικονίζονται με πράσινο και κίτρινο στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Εκτός από τα υφιστάμενα μέτρα προβλέπεται:
Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, θα ανήκουν οι περιοχές με έντονο επιδημιολογικό φορτίο, δηλαδή αναπαρίστανται με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας, δηλαδή περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Αττικής. Για αυτές τις περιοχές λαμβάνονται επιπλέον τα εξής μέτρα:
Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, δώθηκε έμφαση σε δυο εστίες που διαπιστώθηκε ότι αυξάνουν των αριθμό των θετικών στον SARS-CoV-2, της διασκέδασης και της κινητικότητας. Ωστόσο, δεν πλήττονται η βιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια καθώς και τα σχολεία, ενώ παραμένει η ελευθερία κινήσεων χωρίς γραπτά μηνύματα όπως ίσχυε στο πρώτο κύμα.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι επιδίωξη είναι να μην παγώσει η καθημερινότητά μας, προσθέτοντας ότι αποφεύγεται το lockdown, το οποίο αποτελεί το ίστατο βήμα. Στην χώρα μας ακολουθείται το μοντέλο της Γαλλίας και της Γερμανίας, λαμβάνοντας μέτρα νωρίτερα από το μεγάλο «χτύπημα» πανδημίας.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ