Σε ετοιμότητα καλεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αφού ήδη άρχισε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την λήψη μέτρων με στόχο την προφύλαξη και με απώτερο σκοπό την αποφυγή του κινδύνου λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Υπενθυμίζεται ότι κρούσματα από τον εν λόγω ιό σημειώθηκαν στην χώρα μας κατά την τετραετία 2010-2014 αλλά και την προηγούμενη διετία 2017-2018, όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της Ελλάδας.
Ανησυχητικό είναι ότι τον προηγούμενο χρόνο καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων πριν αρχίσει η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στη χώρα μας, δηλαδή από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Λόγω των επαναλαμβανόμενων περιστατικών οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο ιός έχει εγκατασταθεί στην Ελλάδα για αυτό είναι «πιθανή και αναμενόμενη η επανα-κυκλοφορία του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας και κατά την τρέχουσα περίοδο», όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.
Το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών είναι αυτό που μεταδίδει τον ιό στον άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, τα κουνούπια γίνονται φορείς του ιού όταν τσιμπήσουν μολυσμένα πτηνά, δηλαδή ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών, τα οποία και αποτελούν την κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί θεωρείται ότι δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια».
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των μολυσμένων από τον ιό ανθρώπων δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο. Μια μικρή πλειοψηφία, η οποία εκτιμάται σε λιγότερο από 1% εκδηλώνει σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προσβάλλει το νευρικό σύστημα και μπορεί να εξελιχθεί σε εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση.
Στη τελευταία περίπτωση, η ανάρρωση μπορεί να επιβραδυνθεί, σε κάποιες περιπτώσεις να παραμείνουν μόνιμες νευρολογικές βλάβες στους ασθενείς. Πολύ μικρότερο θεωρείται το ποσοστό των κρουσμάτων θανατηφόρος κατάληξη. Στις ομάδες κινδύνου θεωρούνται ότι ανήκουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Δυστυχώς «οι περιοχές που (πιθανά) θα κυκλοφορήσει ο ιός δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια» σημειώνεται στην ανακοίνωση. Γι’αυτό και ο ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’όλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Στο πλαίσιο της προσωπικής προστασίας ο ΕΟΔΥ προτείνει την χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), κατάλληλα (μακριά) ρούχα, σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.
Επίσης ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί τους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά πουθενά, «μέσα και έξω από το σπίτι, στα μπαλκόνια, στην αυλή, στο χωράφι σας (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των κουνουπιών)».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ