Η νόηση από COVID-19 μπορεί να ταλαιπωρήσει έναν ασθενή μέχρι και ένα έτος! Τα συμπτώματα της long covid αναδεικνύει μελέτη, δημιουργώντας μια βάση για την Πολιτεία ώστε να σχεδιάσει την παροχή μακροχρόνιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.
Ακόμη, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πολίτες να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε περιοδικό Lancet, διερεύνησε τις κλινικές επιπτώσεις στους 6 και 12 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση συμπτωμάτων σε νοσηλευόμενους λόγω COVID-19. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής παρουσιάζουν συνοπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Κορομπόκη (Επιμελήτρια Παθολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία ασθενών με COVID-19 που έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο επαρχίας της Κίνας μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις παρακολούθησης στους 6 και 12 μήνες μετά. Η έρευνα διεξήχθη με ερωτηματολόγια σχετικά με την παρουσία συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής τους. Η μελέτη διέθετε ομάδα ελέγχου, αφού τα ερωτηματολόγια αυτά συμπλήρωσε και ομάδα φυσιολογικών ατόμων ίδιας ηλικίας που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19 για σύγκριση.
Στο πλαίσιο της μελέτης ακολούθησα κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για τους ασθενείς, που συμπεριέλαβαν απεικόνιση και δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας. Με δεδομένο ότι 1.276 επιζώντες από COVID-19 ολοκλήρωσαν και τις δύο επισκέψεις εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη ως τώρα σχετική μελέτη στη διεθνή βιβλιογραφία. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 59 έτη και 681 (53%) από αυτούς ήταν άνδρες.
Άξιο αναφοράς είναι πως οι συμμετέχοντες ισχυρίστηκαν ότι είχαν περισσότερα κινητικά προβλήματα, σωματικούς πόνους, άγχος ή κατάθλιψη και παρείχαν χαμηλότερες βαθμολογίες αυτοαξιολόγησης της ποιότητας ζωής τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας.
Άξιο λόγου είναι πως οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να αισθάνονται κόπωση, μυϊκή αδυναμία, άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες. Σημειώνεται πως το 88% των ασθενών που εργαζόταν πριν την COVID-19 είχαν επιστρέψει στην αρχική τους εργασία ένα χρόνο μετά τη νόσηση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ