Το «τσουνάμι» της πανδημίας επηρέασε την θνησιμότητα στην Ελλάδα. Έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης έριξε φως στα αίτια απώλειας ζωών στην χώρα μας και εξήγησε τον αυξημένο αριθμό θανάτων που δεν αποδίδονται στον κορονοϊό.
Η μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη είχε θέμα «Απώλειες ζωών στην Ελλάδα: Διαχρονική Αύξηση, Υπερβάλλουσα Θνησιμότητα και Κορωνοϊός» kai κατέγραψε προ πανδημίας μια αυξομείωση στους θανάτους, ενώ την ανιούσα πήρε η θνησιμότητα με τον κορονοϊό την εν λόγω διετία. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 5.750 οι θάνατοι το 2020 (4,6%) και 13.298 το 2021 (10,2%), σημειώνοντας την μεγαλύτερη καταγεγραμμένη τιμή. Πέρυσι καταγράφηκε μείωση κατά 3.294 θανάτους (-2,3%), αλλά οι απώλειες ζωών παρέμειναν υψηλά αφού ανήλθαν στους 140.000 για δεύτερη φορά στην ιστορία καταγραφής τους, σύμφωνα με τον κ. Ζοπουνίδη.
Διεθνώς η επιστημονική κοινότητα συζητά την υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε αιτίες εκτός κορoνοϊού, λόγω του φόβου μετάβασης και πρόσβασης σε υγειονομικές μονάδες και όχι μόνο των μέτρων προφύλαξης. Ενδεικτικό είναι ότι παγκοσμίως μειωθήκαν οι προσυμπτωματικοί έλεγχοι του καρκίνου.
Για την χώρα μας επιχειρήθηκε να διερευνηθεί η πηγή για τους υπερβάλλοντες θανάτους, δηλαδή εάν υπάρχει non-covid υπερβάλλουσα θνησιμότητα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως ο μέσος όρος θανάτων την τριετία της πανδημίας είναι 138.056, αυξημένος κατά 16.570 θανάτους σε σύγκριση με το διάστημα 2015-2019, όταν ο μέσος όρος θανάτων κυμαινόταν στο 121.486. Εφόσον αφαιρεθεί ο αριθμός θανάτων από κορονοϊό, ο μέσος όρος της τελευταίας τριετίας είναι 126.487 θάνατοι, με 5.001 περισσότερους θάνατοι από τον μέσο όρο του προηγούμενου διαστήματος.
Εύκολα θα μπορούσε να ειπωθεί ότι και στην Ελλάδα έχουμε non–covid υπερβάλλουσα θνησιμότητα, αλλά η χώρα μας εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα: Ανά πενταετία ο αριθμός των απωλειών ζωών,από το 1955 μέχρι σήμερα, ανεβαίνει με συχνότητα μεγαλύτερη των 3.000 θανάτων σε όλες τις μεταβολές. Συνεπώς, η αύξηση ήταν αναμενόμενη. Ανάλογου μεγέθους είναι όλες οι παλαιότερες μεταβολές. Αξιοσημείωτο είναι ότι την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο μέσος όρος των θανάτων αυξήθηκε, κατά 9.009 θανάτους από το 2015 έως 2019 σε σύγκριση με το διάστημα που είχε προηγηθεί. Συνεπώς, η χώρα μας δέχθηκε διπλό πλήγμα μετά από τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά πενταετία προστέθηκαν οι απώλειες από την πανδημία.
Ως κύριος λόγος θεωρείται η γήρανση του πληθυσμού, με το προσδόκιμο ζωής να φθάνει σχεδόν στα 80 έτη από τα 65 που ήταν το 1955. Συνεπώς, το ΕΣΥ πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες αυτού του πληθυσμού. Αναλυτικά, τα πρωτεία κατέχουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2020), ασθένειες που φαίνεται να ευθύνονται αντίστοιχα για το 23,9% και 23,5%, ενώ ακολουθούν τα εγκεφαλικά επεισόδια (9,9%). Αθροιστικά αυτές οι αιτίες συνιστούν ποσοστό άνω του 50% των θανάτων στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, τονίζεται η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για τα νοσήματα που μπορούν είτε να προβλεφθούν είτε να διαγνωστούν σε πρώιμο στάδιο.
Σημμειώνεται ότι συντάκτες της μελέτης είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός, Βασιλική Ακαδημία Οικονομικών & Χρηματοοικονομικών και στη Βασιλική Ευρωπαϊκή Ακαδημία των Διδακτόρων, Επίτιμος Δρ. ΑΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School, France, ο Δρ. Δημήτρης Μπατάκης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering Μ.Sc. LSE International Health Policy, M.Sc. Health Economics and Management και ο Μανώλης Καρακώστας, M.Sc. Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επαγγελματίας Υγείας – Ερευνητής.
Πηγή : www.protothema.gr
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ