Εφιάλτης εξακολουθεί να φαντάζει η φυματίωση καθώς διεθνώς αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από λοιμώδες αίτιο. Λάθη στη διάγνωση και συνταγογράφηση ή η ύπαρξη λανθάνουσας φυματίωσης δυσχαιρένουν την αντιμετώπισή της, ενώ και η πανδημία ανέτρεψε τη θετική πορεία των επιδημιολογικών δεικτών της.
Με στόχο την αφύπνιση η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, 24η Μαρτίου πραγματοποίησαν επιστημονική ημερίδα στη Λάρισα. Στην ομιλία του με θέμα “Διαγνωστικά και θεραπευτικά λάθη”, ο πνευμονολόγος- φυματιολόγος στο νοσοκομείο «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» Χάρης Μόσχος επεσήμανε ότι στο 20-40% φυματιώσεων δεν υπάρχει μικροβιολογική διάγνωση και όταν αποτελεί πιο πιθανή διάγνωση η φυματίωση, πρέπει να αρχίζει η θεραπεία. Υπόψη πρέπει να λαμμβάνονται παράγοντες όπως οι χώρες προέλευσης ή το επάγγελμα. Μάλιστα, ο κ. Μόσχος ανέλυσε περιστατικά κακής διάγνωσης εξαιτίας λαθεμένης λήψης ιστορικού. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην εμπλοκή άλλων ειδικοτήτων που μπορεί να αποβεί σε βάρος της θεραπείας των ασθενών λόγω λαθεμένης συνταγογράφησης. Ακόμη, ο κ. Μόσχος επεσήμανε ότι πρέπει να γίνεται σωστά η θερπεία και να αποφεύγεται η ανάπτυξη της ιατρογενούς ανθεκτικότητας. Επί του θέματος, ο πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ ΣτέλιοςΛουκίδης επεσήμανε για το ζήτημα του quantiferon που μετρά την κυτταρική ανοσιακή απάντηση ότι η εταιρεία έχει απευθυνθει επανηλλημένα στην ΗΔΙΚΑ ζητώντας να αλλάξει για την διάγνωση της φυματίωσης. Επίσης, ο κ. Λουκίδης πρόσθεσε ότι η Πνευμονολογική Εταιρεία πιστεύει στις δεξιότητες των γιατρών και προκήρυξε τρεις υποτροφίες με αντιικειμενο φυματίωση. Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως σχολίασε ο ίδιος, οι γιατροί εξετάζουν ενδεχόμενα οι ασθενείς να πάσχουν από πιο «ελκυστικές» παθήσεις, καθώς διατίθενται πιο προηγμένες εξετάσεις. Σχετικά με την καθυστερημένη διάγνωση ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε παρέμβασή του υποστήριξε ότι δεν φταίει πάντα ο γιατρός αλλά το σύστημα και η πρόσβαση.
Μιλώντας για την λανθάνουσα φυματίωση η πνευμονολόγος διευθύντρια του ΕΣΥ, στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ειρήνη Γερογιάννη εξήγησε ότι πρόκειται για «μια κατάσταση μόνιμής ανοσιακής ανταπόκρισης στη διέγερση του αντιγόνου του Μ. TUBERCULOSIS χωρίς κλινικές ενδείξεις ενεργής TB. Μάλιστα αναφέρεται και ως ΤΒ μόλυνση. Δεν υππάρχει gold standard δοκιμασία για άμεση ανίχνευση της μόλυνσης από Μ. TUBERCULOSIS στον άνθρωπο. Οι περισσότεροι μολυσμένοι άνθρωποι δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα ΤΒ αλλά κινδυνεύουν να εμφανίσουν ενεργή ΤΒ νόσο». Η κ. Γερογιάννη τόνισε τις τελευταίες αλλαγές στην βιβλιογραφία ότι δηλαδή δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο αλλά ένα φάσμα της μόλυνσης που είναι ένα φάσμα της μεταβολικής δραστηριότητας του μικροβακτηριδίου. Η διαφορά με την ενεργή φυματίωση είναι ότι στην πολύ αρχή της μόλυνσης μπορεί τα διαγνωστικά μικροβιολογικά τεστ να μην την εντοπίσουν. Η επίπτωσή της παλαιότερα εκτιμόνταν στο 30 % αλλά έχει καταγραφεί πλέον πτώση. Ωστόσο, είναι ανησυχητική γιατί αποτελεί μια μόνιμη παγκόσμια δεξαμενή 2 δις ανθρώπων από τους οποίους προκύπτουν τα 9 εκ. ανθρώπων κάθε χρόνο, «μια ολόκληρη Ελλάδα» όπως σχολίασε η κ. Γερογιάννη.
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας του ΑΠΘ, στη Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» Κατερίνα Μανίκα στην ομιλία της για την «Φυματίωση στην εποχή της Πανδημίας» επεσήμανε ότι η φυματίωση προκάλεσε 1.500.000 θανάτους μόνο το 2020 και 1.600.000 θανάτους το 2021. Με δεδομένο ότι ο SARS-COV-2 σε μια τριετία στοίχισε την ζωή σε 6.815.731 ανθρώπους (καταγραφή16/3/2023) η κ. Μανίκα έκανε λόγο για υπεροχή της λοίμωξης covid και σχολίασε ότι τα φώτα έχουν στραφεί σε αυτή. Ωστόσο, κατά αυτό το διάστημα έχουν σημειωθεί εξελίξεις στην αντιμετώπιση της με διαθέσιμα πλέον εμβόλια και φάρμακα, σχολιάζοντας όμως ότι το εμβόλιο έναντι της φυματίωσης είναι παλιό, σχεδόν 100 ετών, αλλά τα νέα θεραπευτικά σχήματα αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Η βασική τους διαφορά, covid και φυματίωσης είναι το κύριο μέτρο για τον περιορισμό της νόσου, για τον κορονοιό είναι ο εμβολιασμός, ενώ για την φυματίωση χρειάζεται η γρήγορη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας. Η ΤΒ είναι ο μεγαλύτερος φονιάς της ανθρωπότητας, σημείωσε η κ. Μανίκα, σημειώνοντας ότι προ πανδημίας μπορεί η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών να υστερούσε, αλλά εμφάνιζε βελτίωση, όμως η θετική τάση διακόπηκε απότομα και σημαντικά έκτοτε. Λόγω της εμφάνισης νέων παραλλαγών και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος η επίδραση της πανδημίας στην αντιμετώπιση της φυματίωσης προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει να έχει αρνητική επίδραση τα επόμενα χρόνια.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ