Το «πράσινο φως» δόθηκε για 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 519.288.136,57 ευρώ, έως τα τέλη του 2023 μέσω της δράσης «Μεταρρύθμιση του συστήματος clawback & συμψηφισμός του με ερευνητικές και επενδυτικές δαπάνες».
Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθανάσιος Κυριαζής, υπέγραψε την εγκριτική απόφαση για τις ενισχύσεις που θα δοθούν μέσω της δράσης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 246.787.031,11 ευρώ, ενώ η ιδιωτική συμμετοχή των δικαιούχων φθάνει στα 272.501.105,46 ευρώ.
Ειδικότερα, εγκρίθηκαν 53 έργα από 65 αιτήματα ενίσχυσης, από 40 δυνητικούς δικαιούχους, τα οποία πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Οι επιλεγέντες θα ενημερωθούν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) με ηλεκτρονικό μήνυμα. Σχετική ενημέρωση θα λάβουν και οι υποψήφιοι των οποίων το αίτημα ενίσχυσης απορρίφθηκε.
Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες φαρμακευτικές επιχειρήσεις υποχρεούται σε καταβολή ποσού αυτόματης επιστροφής (clawback) της φαρμακευτικής δαπάνης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης. Άξιο λόγου είναι ότι η δράση έχει προϋπολογισμό 250.000.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Φορέας υλοποίησής της είναι η ΓΓΕΚ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αναφερόμενος στην δράση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το επενδυτικό clawback, «με τη συνέργεια του Ταμείου Ανάκαμψης και του Υπουργείου Οικονομικών, αποκτά νέα πνοή και δημιουργεί επενδύσεις της τάξης άνω του μισού δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα φέρουν στην Ελλάδα νέα υψηλή τεχνολογία. Με τέτοιου είδους εργαλεία θα προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και θα αφήσει πίσω της την μιζέρια του παρελθόντος».
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ισχυρίστηκε ότι «η προσέγγιση επενδύσεων στο χώρο του φαρμάκου, μέσω αναπτυξιακού clawback, πέραν από την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και της έρευνας και τεχνολογίας μέσω και των κλινικών δοκιμών, διασφαλίζει καλύτερη παρεχόμενη υπηρεσία στον Έλληνα ασθενή και καθιστά τη χώρα μας πόλο έλξης σε όλους τους τομείς της υγείας».
Στη μεταρρυθμιστική της πολιτική έδωσε έμφαση ο αρμόδιος για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος τόνισε ότι «από τις 53 φαρμακευτικές επενδύσεις, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής δράσης του “Ελλάδα 2.0” για το clawback, θα δημιουργηθεί πλήθος νέων θέσεων εργασίας, υψηλής ειδίκευσης»
Η κατανομή της Δημόσιας Δαπάνης ανά Πυλώνα Ανάκαμψης και Άξονα στις περιφέρειες της χώρας έχει ως εξής:
Δείτε αναλυτικά ποιες εταιρείες θα λάβουν χορήγηση ενισχύσεων:
Εγκριτική-απόφαση-χορήσης-ενισχύσεων-_Μεταρρύθμιση-του-Συστήματος-CLAWBACK_TAA
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ