Σωστή διατροφή και ενδεχομένως θεραπεία θα πρέπει να ακολουθήσουν παχύσαρκες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία που θέλουν να αποκτήσουν απογόνους. Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη, υπερινσουλιναιμία και αύξηση των ανδρογόνων, με αποτέλεσμα διαταραχές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο και υπογονιμότητα.
Mε δεδομένο το 39% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και 13% παχύσαρκοι σε παγκόσμιο επίπεδο, διεθνείς οργανισμοί κάνουν συστάσεις αυτοφροντίδας. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες προειδοποιούν ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για διαφόρους τύπους καρκίνων, μεταξύ των οποίων και γυναικολογικών. Ενδεικτικό είναι πως οι παχύσαρκες γυναίκες που μένουν έγκυες παρουσιάζουν συχνότερα σακχαρώδη διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και διάφορες επιπλοκές κατά τον τοκετό.
Οι Καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ευανθία Κασσή (Καθηγήτρια Βιοχημείας-Ενδοκρινολογίας), Μελπομένη Πέππα (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Ειρήνη Λαμπρινουδάκη (Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τις κατευθυντήριες οδηγίες που ισχύουν σήμερα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε ενήλικες. Οι συστάσεις αυτές προτείνουν κλιμάκωση των θεραπευτικών μέτρων ανάλογα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και την συνύπαρξη άλλων νοσημάτων (συννοσηρότητες).
Συγκεκριμένα, κάμποιος μπορεί να βρει ΔΜΣ με βάση το βάρος και το ύψος του [βάρος (kg)/ύψος (m)2]. Την λήψη θερμίδων θα πρέπει να περιορίσουν υπέρβαροι (ΔΜΣ>25 kg/m2) και παχύσαρκοι (ΔΜΣ>30 kg/m2). Η παχυσαρκία μπορεί να δράσει επιβαρυντικά και σε άλλα νοσήματα, οπότε να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, από τους στόματος ή ενέσιμη. Χειρουργική αντιμετώπιση με βαριατρικές επεμβάσεις συστήνεται σε άτομα με ΔΜΣ>40 kg/m2 ή ΔΜΣ>35 kg/m2 και παρουσία συννοσηροτήτων.
Πέντε επιλογές έχουν έγκριση επί του παρόντος από τον αμερικανικό FDA και αφορούν στην ορλιστάτη, στο συνδυασμό φαιντερμίνης και τοπιραμάτης, στο συνδυασμό ναλτρεξόνης και βουπροπιόνης, στη λιραγλουτίδη και στη σεμαγλουτίδη. Οι πρώτες τρεις λαμβάνονται από του στόματος, η λιραγλουτίδη δίδεται ως ημερήσια υποδόρια ένεση, ενώ η σεμαγλουτίδη ως εβδομαδιαία υποδόρια ένεση. Οι περισσότερες από τις ανωτέρω φαρμακευτικές επιλογές διατίθενται και στην χώρα μας και χορηγούνται με οδηγία και παρακολούθηση από ειδικούς ιατρούς.
Συννοσηρότητες:
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η παχυσαρκία δημιουργεί προβλήματα και στη γονιμότητα και στην έκβαση της κύησης. Σημαντική θεωρείται η έγκαιρη απώλεια βάρους πριν την κύηση. Στους θεράποντες ιατρούς συνιστάται να λαμβάνονται υπόψη παράμετροι που αντλούνται από το γυναικολογικό ιστορικό για την έγκαιρη εντατικοποίηση της θεραπείας. Ωστόσο , επειδή τα φάρμακα για την παχυσαρκία δεν έχουν μελετηθεί στην κύηση, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκειά της. Συνεπώς, χρειάζεται κατάλληλη συμβουλευτική, έγκαιρη παρέμβαση πριν την προσπάθεια για τεκνοποίηση και διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής σε περίπτωση κύησης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ