Απώλεια της όρασης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021, προκλήθηκε στο 36,9% των ασθενών που πάσχουν από νεοαγγειώσεις ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, λόγω της καθυστέρησης στις θεραπείες τους 8 εβδομάδων ή περισσότερο λόγω του lockdown της νόσου Covid-19. Μόνο το 75% αυτών ανέκτησαν την όραση στην αρχική τους τιμή μετά την επανέναρξη της θεραπείας.
«Να μην μείνει κανένας ασθενής στο σκοτάδι καθώς βγαίνουμε στο φως» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αμφιβληστροειδούς/24 Σεπτεμβρίου (Retina Day). Στους ασθενείς με μορφές των παθήσεων εκφύλισης του αμφιβληστροειδούς, συνιστάται να επισκέπτονται τακτικά οφθαλμιάτρους. Πάσχοντες με κληρονομικές εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς (IRDs) ενδεχομένως να εμφανίσουν πρώιμο καταρράκτη καθώς και σε άλλα προβλήματα όρασης, όπως είναι το γλαύκωμα και οι διαθλαστικές ανωμαλίες. «Διαφαίνεται μια αυξανόμενη ανησυχία για όσους πάσχουν από τις παθήσεις αυτές (IRD) ότι δεν επαναλαμβάνουν τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον οφθαλμίατρο μετά τη περίοδο του lockdown. Όλοι έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε τα μάτια μας», αναφέρει η Marina Leite, μέλος του Συμβουλίου Νεολαίας της Retina International.
Οι πανδημικές συνθήκες ανέδειξαν την αναγκαιότητα εφαρμογής εικονικών και ψηφιακών τεχνολογικών «λύσεων» που δεν ικανοποιούσαν βασικές απαιτήσεις προσβασιμότητας για Άτομα με Προβλήματα Όρασης. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν επειγόντως υπόψη οι προκλήσεις της ψηφιακής ένδειας, οι οποίες επιδρούν στην παρακολούθηση και στη παροχή φροντίδας της υγείας στη κατοικία, ιδίως για τα ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα όρασης.
«Μετά από μήνες απομόνωσης, οι άνθρωποι που ζουν με εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, συνειδητοποιούν ότι όχι μόνο χάθηκε η όραση τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά και ότι έχει μειωθεί η ικανότητά τους να πλοηγούνται σε έναν άλλοτε οικείο κόσμο. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει τις δεξιότητες άλλα και τον ενστικτώδη τρόπο πλοήγησης/προσανατολισμού και κινητικότητας στο χώρο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στρατής Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδούς. Με αφορμή την επιστροφή μας σε μια «νέα κανονικότητα», πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις άμεσα διαθέσιμες υπηρεσίες αποκατάστασης και κινητικότητας, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους.
Ζήτημα θα ανακύψει με τον περιορισμό της χρήσης του φωτισμού στους δρόμους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ιδιαίτερα πάσχοντες (IRD), που βιώνουν νυχτερινή τύφλωση θα απομονωθούν περαιτέρω από την κοινότητα μετά της δύσκολης πραγματικότητας κατόπιν της πανδημίας. Η Retina International και οι οργανώσεις μέλη της καλούν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τον αντίκτυπο αυτών των αποφάσεων σε αυτήν την κοινότητα, σε επίπεδο ατομικής και δημόσιας ασφάλειας.
Η Retina International καλεί τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από Σπάνιες Κληρονομικές, Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή.
Παροτρύνσεις για δράση:
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ