Η επέλαση των ιώσεων του αναπνευστικού ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους και αποτελεί θέμα κοινωνικής συζήτησης ανακυκλώνοντας εσφαλμένες πεποιθήσεις. Πολλές λανθασμένες αντιλήψεις προκαλούν μεγαλύτερη κόπωση και σε κάποιες περιπτώσεις είναι επιβλαβείς ή δυσχαιρένουν την πορεία της υγείας μας.
«Κοινά χαρακτηριστικά των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος είναι το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος, ενώ έχουν και πολλά άλλα συμπτώματα που τις διαφοροποιούν μεταξύ τους. Όσο συχνές κι αν είναι, όμως και όσο και αν έχει προοδεύσει η επιστήμη, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε πολλούς μύθους γι’ αυτές», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι μύθοι που μας ταλαιπωρούν:
Μύθος: Μπορεί να κρυολογήσουμε, αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι ή/και χωρίς ζεστό μπουφάν
Πηγή του κακού δεν είναι το κρύο, αλλά 200 διαφορετικοί ιοί που κυκλοφορούν τον χειμώνα. Ο οργανισμός μας καταπονείται όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ όταν συγχρωτιζόμαστε σε κλειστούς χώρους κινδυνεύουμε από την εύκολη μετάδοση ιών. Ακόμη, η εισπνοή κρύου αέρα διαταράσσει ένα φυσιολογικό ανοσολογικό μηχανισμό στη μύτη, με συνέπεια να εισβάλλουν πιο εύκολα οι αναπνευστικοί ιοί στον οργανισμό. Τέλος, μερικοί από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, αναπτύσσονται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας, όπως συχνά συμβαίνει τον χειμώνα.
Μύθος: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει γρίπη
Τα εμβόλια της γρίπης περιέχουν μίγμα πρωτεϊνών από αδρανοποιημένους ιούς γρίπης. Επομένως είναι αδύνατο να προκαλέσουν γρίπη. Τ συμπτώματα από το αναπνευστικό τις ημέρες μετά το εμβόλιο, πιθανότητα να οφείλονται σε μόλυνση από κάποιον άλλο αναπνευστικό ιό.
Μύθος: Από τότε που έκανα το εμβόλιο της γρίπης, αρρωσταίνω συνέχεια
Οι ενήλικες εκδηλώνουν 2-3 κρυολογήματα τον χρόνο κατά μέσον όρο, ενώ τα παιδιά που πάνε σχολείο περισσότερα 7-10 ετησίως. Εάν μετά το αντιγριπικό εμβόλιο αρρωστήσετε 2-3 φορές, δεν έχετε πάθει γρίπη αλλά κοινό κρυολόγημα.
Μύθος: Αν νιώσω τον βήχα να «κατεβαίνει» στο στήθος, πρέπει να πάρω αμέσως αντιβιοτικό για να αποφύγω την πνευμονία
Κατ’ αρχάς, τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια (μικρόβια) και όχι ιούς. Επομένως, δεν θα επηρεάσουν την ίωση που προκαλεί τον βήχα. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά δεν ασκούν προληπτική, αλλά θεραπευτική δράση. Το χειρότερο είναι ότι η αναίτια λήψη τους μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία θα αντισταθούν στην αντιβιοτική αγωγή όταν υπάρξει ανάγκη. Για την ίωση του αναπνευστικού, υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα που μπορεί να χορηγήσει ο ιατρός.
Μύθος: Ο πυρετός περνάει καλύτερα όταν μένουμε νηστικοί
Σε κάποιους ασθενείς ο πυρετός αλλοιώνει τη γεύση και δεν μπορούν να φάνε, σε άλλους ανοίγει την όρεξη. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η θερμότητα που παράγει ο οργανισμός κατά την πέψη των τροφίμων, είναι αρκετή για να ανεβάσει τον πυρετό σας. Σίγουρα ο οργανισμός χρειάζεται άφθονα υγρά με μικρές γουλιές, για να μπορεί ο οργανισμός σας να ιδρώνει και να ρίχνει τη σωματική θερμοκρασία.
Μύθος: Η κοτόσουπα είναι φάρμακο για τις ιώσεις
Φάρμακο δεν είναι, διότι δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία, την σοβαρότητα ή τη διάρκειά τους. Είναι όμως ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα που τροφοδοτεί τον οργανισμό με καλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, μπορεί να καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και να ενυδατώσει τους ερεθισμένους βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, έτσι όπως αχνίζει στο πιάτο.
Μύθος: Οι ιώσεις κάνουν κύκλο λίγων ημερών και μετά περνούν
Μπορεί να είναι σύντομος ο κύκλος ζωής των ιών του αναπνευστικού, αλλά τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν πολύ καιρό. Τα κρυολογήματα, π.χ., μπορεί να προκαλούν συνάχι, φτάρνισμα, πονόλαιμο και βήχα για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Αντίστοιχα, η κόπωση από τη γρίπη μπορεί να επιμείνει για καιρό. Ειδικά στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο. Ο ιατρός σας είναι ο καταλληλότερος σύμβουλος για την αντιμετώπιση μιας αναπνευστικής λοίμωξης, να προσδιορίσει τη διάρκεια και να αξιολογήσει τα συμπτώματα. Μύθος: Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τις ιώσεις
Παρά το πλήθος των μελετών, δεν έχει επιβεβαιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η λήψη υψηλών δόσεων της βιταμίνης αυτής (ή οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος) μπορεί να αποτρέψει τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σίγουρα βοηθάει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μία συγκεκριμένη βιταμίνη ή διατροφικό συμπλήρωμα.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ