Mέτωπο κατά του καρκίνου, που θα αποτελέσει την κυριότερη αιτία θανάτου τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Έρευνας για τον καρκίνο (IARC), δημιουργούν διεθνώς οι επιστήμονες. Στην έρευνα για τον καρκίνο είναι αφιερωμένη η 24η Σεπτεμβρίου.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα έρευνας για τον καρκίνο, αξίζει μα αναφερθεί ότι έως το 2030, εκτιμάται ότι θα διαγνωσθούν περίπου 21 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως και θα καταγραφούν 13 εκατομμύρια θάνατοι. Επομένως, ο καρκίνος θα επιφέρει πλήγμα στη δημόσια υγεία, σε βάρος του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής.Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μιχάλης Λιόντος, Φλώρα Ζαγουρή και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), σχολιάζουν τα δεδομένα για την ρεύμα για τον καρκίνο.
Στη μάχη κατά του καρκίνου χρειάζεται η διεθνής συνεργασία, η ενίσχυση της έρευνας, η εξασφάλιση της διάχυσης της ερευνητικής πληροφορίας στο μέγιστο δυνατό βαθμό και η εκπαίδευση νέων βασικών και κλινικών ερευνητών για την βέλτιστη αντιμετώπιση του καρκίνου. Σημαντικό όπλο αποτελεί ο εμβολιασμός για τον ιό HPV ώστε να επιτευχθεί η εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας αλλά και άλλων νεοπλασιών που σχετίζονται με την μόλυνση από τον HPV. Ενδεικτικό είναι ότι αποτελεί τη πρώτη αιτία θανάτου σε πολλές χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας. Τόξο στη φαρέτρα της θεραπευτικής του καρκίνου είναι πλέον οι διαθέσιμες νέες στοχεύουσες θεραπείες και οι ανοσοθεραπείες που έχουν αυξήσει σημαντικά την επιβίωση των ασθενών.
Σαφώς είναι αναγκαία η πολύχρονη ερευνητική προσπάθεια προκειμένου οι καινοτομίες να φτάσουν στην κλινική πράξη, ύστερα από συλλογική προσπάθεια και συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων από διάφορες χώρες. Η προσπάθεια αυτή αντανακλάται στις πολυκεντρικές κλινικές μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των νέων φαρμάκων και διεξάγονται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του κόσμου. Η Ελληνική επιστημονική κοινότητα και οι Έλληνες ερευνητές ανά τον κόσμο συμβάλλουν ενεργά στην προσπάθεια.
Άξιο λόγου είναι ότι η πανδημία COVID-19 που επιβράδυνε την ερευνητική προσπάθεια σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου και ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας αλλά και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ