Σύγχυση επικρατεί συχνά για το ποιος γιατρός συνταγογραφεί σκιαγραφικά, όταν ο ασθενής τα χρειάζεται, προκειμένου να υποβληθεί σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Μάλιστα, συχνά, τα διαγνωστικά κέντρα στέλνουν τους ασθενείς στο θεράποντα γιατρό για να τα συνταγογραφήσουν.
Όμως, η σχετική διάταξη νόμου, που ψηφίστηκε το 2018 είναι σαφής και αναφέρει ότι στις περιπτώσεις που είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι απαιτείται σκιαγραφικό, τότε υπεύθυνος είναι ο θεράπων ιατρός. Σε αντίθετη περίπτωση, υπεύθυνος είναι ο ακτινολόγος, που καλείται να εκτελέσει την εξέταση.
Ειδικότερα, το άρθρο 9 του νόμου 4898/1-11-2018 αναφέρει χαρακτηριστικά:
α) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι απαιτείται σκιαγραφική ουσία για την πραγματοποίηση της εξέτασης, ο ιατρός θα αναγράφει σε συνταγή τη σκιαγραφική ουσία, στη συνήθη για την εξέταση ποσότητα, την οποία ο δικαιούχος θα εκτελεί σε ιδιωτικό φαρμακείο και θα προσκομίζει τη σκιαγραφική ουσία στο συμβεβλημένο εργαστήριο στο οποίο παραπέμπεται για εξέταση.
β) Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι εκ των προτέρων γνωστό ότι απαιτείται σκιαγραφική ουσία για την πραγματοποίηση της εξέτασης, ο Ακτινολόγος ιατρός που διενεργεί την απεικονιστική εξέταση θα αναγράφει σε συνταγή τη σκιαγραφική ουσία στη συνήθη για την εξέταση ποσότητα, την οποία ο δικαιούχος θα εκτελεί σε ιδιωτικό φαρμακείο και θα προσκομίζει τη σκιαγραφική ουσία στο συμβεβλημένο εργαστήριο στο οποίο παραπέμπεται για εξέταση.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ