Μετά την αμφισβήτηση του ινδικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας που καλύπτει η θεραπεία του Sovaldi, η Gilead βρίσκεται αντιμέτωπη με παρόμοια δράση στην Ε.Ε. μετά την κατάθεση σχετικής αίτησης των Γιατρών του Κόσμου στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, στο Μόναχο.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η γαλλική Medicine du Monde (Γιατροί του Κόσμου), προσέφυγε στην «πρόκληση», επικαλούμενη το απαγορευτικά υψηλό κόστος για το φάρμακο, το οποίο έχει υψηλά ποσοστά θεραπείας και λιγότερες παρενέργειες από ό,τι τα παλαιότερα.
«Υπερασπιζόμαστε την καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Ο αγώνας κατά της ανισότητας στην υγεία, σχετίζεται με την διαφύλαξη ενός συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που βασίζεται στην αλληλεγγύη», όπως επισημαίνει ο Jean-François Corty, διευθυντής του γαλλικού προγράμματος των Γιατρών του Κόσμου, τονίζοντας ότι «Ακόμα και σε μια εύρωστη χώρα, όπως η Γαλλία, με ετήσιο προϋπολογισμό 27 δισεκατομμυρίων ευρώ στα φάρμακα, είναι δύσκολο να ανταποκριθεί στο κόστος και ήδη βλέπουμε μια αυθαίρετη προσέγγιση που αποκλείει τους ασθενείς από την υγειονομική φροντίδα».
Όπως ισχυρίζεται η Οργάνωση, ενώ η χρήση του Sovaldi στην ηπατίτιδα C είναι αξιοσημείωτη, η δραστική sofosbuvir, «είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών δημόσιων και ιδιωτικών ερευνητών» και δεν είναι «αρκετά καινοτόμο» από μόνο του προκειμένου να δικαιολογήσει προστασία διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν η ευρωπαϊκή πρόκληση για τη προστασία του διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτύχει, η Gilead θα χάσει την αποκλειστικότητα του Sovaldi στις 34 χώρες της Ε.Ε.

Πολιορκία στο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του «ακριβού» Sovaldi της Gilead
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Γεωργιάδης: Νέα μέτρα για το φάρμακο
Επιστροφή των απολυμένων του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΕΟΔΥ μετά από οκτώ χρόνια
Οδύσσεια για έναν 85χρονο: Σε τέσσερα νοσοκομεία, αλλά καμία λύση
Κατάρρευση στις εφημερίες του Νοσοκομείου Αγίας Όλγας: Σοβαρές καταγγελίες από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Ένταση στον ΕΟΔΥ μετά την επίσκεψη του υπουργού Υγείας: Αντιδράσεις για τις συμβάσεις ΚΟΜΥ και την υποστελέχωση
Αιματολογική – Ογκολογική Μονάδα ΕΚΠΑ: Έτος διεθνούς αριστείας και επιστημονικής πρωτοπορίας το 2025















Comments (0)