Λέγεται συχνά ότι είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων σε τομείς, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Ωστόσο, όσο συχνά κι αν λέγεται και παρότι γενικά είναι παραδεκτό, δυστυχώς μέχρι σήμερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν πετύχει να συνεννοηθούν στον τομέα της Υγείας. Κι όμως: όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα αναγνωρίζουν ορισμένες από τις αδυναμίες του ελληνικού συστήματος υγείας:
- Ιατροκεντρικός τρόπος λήψης αποφάσεων και λειτουργίας
- Ελάχιστη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων
- Εκτεταμένη σπατάλη και διαφθορά
- Ελλιπής πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
- Έλλειψη αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων για τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας
- Χρήση νέων τεχνολογιών και εργαλείων για την αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή πολλών Μνημονιακών μέτρων υπήρξε βεβιασμένη και έγινε συχνά με ισοπεδωτικό τρόπο, η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά το πολιτικό σύστημα της χώρας κλήθηκε να σχεδιάσει, να εφαρμόσει και να διαχειριστεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα τόσα πολλά μέτρα και πολιτικές στον τομέα της υγείας.
Είναι σαφές ότι η Υγεία εξακολουθεί και έχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Λαμβάνοντας υπόψη δε, ότι καμία μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και πολύ περισσότερο να αποδώσει μέσα σε λίγους μήνες (όσο δηλαδή είναι «ο μέσος όρος ζωής» ενός υπουργού Υγείας), είναι ζωτικής σημασίας να γίνει επιτέλους ένας γόνιμος διάλογος ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα.
Αυτός είναι ο σκοπός του II Στρογγυλού Τραπεζιού στο 7ο Pharma & Health Conference. Να τεθούν, δηλαδή, επί τάπητος τα βασικά προβλήματα του συστήματος υγείας της χώρας – χωρίς ανούσιες κόντρες και διαξιφισμούς – και το πιο σημαντικό: Να αναδειχθούν οι προτεραιότητες που πρέπει να έχει μία σύγχρονη Πολιτική Υγείας, που θα έχει ως βασικό στόχο την προαγωγή της υγείας των πολιτών.
Βασικά ερωτήματα προς συζήτηση (#phc16), στο πλαίσιο αυτό, είναι τα εξής:
- Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της Πολιτικής Υγείας;
- Πώς μπορεί ο τομέας της υγείας να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
- Τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα από τις εμπειρίες άλλων χωρών;
- Ποιες μεταρρυθμίσεις έχουμε πράγματι ανάγκη στην Υγεία;
- Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας;
Το φετινό συνέδριο Pharma & Health Conference με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία: Η Ελλάδα μπορεί;» διοργανώνεται από την Ethos Events σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το ειδησεογραφικό πόρταλ Virus.com.gr, στις 7 Ιουλίου 2016 στο Divani Caravel.
Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ.
Comments (0)