Στο μικροσκόπιο έθεσαν οι επιστήμονες την ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα έναντι μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκεκριμένων για φαρμακευτική χρήση έναντι της COVID-19. Επίσης εξετάστηκε η αντίσταση σε αντισώματα που είχαν δημιουργηθεί σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει και σε αντισώματα που είχαν δημιουργηθεί μετά από εμβολιασμό.
Εργασία που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021, μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης δέλτα έναντι των αντισωμάτων. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν παρουσιάζει ο καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος.
Αναλυτικά, καταγράφηκε ότι η μετάλλαξη δέλτα ότι είναι ανθεκτική έναντι ορισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Στους δε αναρρώσαντες, παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων έως τέσσερεις φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε Astra Zeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης δέλτα. Όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος εμβολιασμού καταγράφεται ικανή άμυνα σε υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Ωστόσο εντοπίστηκε πως είναι πεσμένη σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης δέλτα, τρεις έως πέντε φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα.
Άξιο λόγου είναι ότι πρόκειται για μεταλλάξεις σε ορισμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Με τον τρόπο αυτό προκαλείται μεταβολή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας, με συνέπεια τα αντισώματα να αδυνατούν να την αναγνωρίσουν και να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.
Κατόπιν αυτών των στοιχείων, θα πρέπει να επαγρυπνούμε σχετικά με τη μετάλλαξη δέλτα, που μεταδίδεται πολύ γρήγορα στη χώρα μας. Ο έγκαιρος πλήρης εμβολιασμός, καθώς και η χρήση της προστατευτικής μάσκας, μπορούν να ενδυναμώσουν την προστασία μας έναντι του μεταλλαγμένου ιού.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ