Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έρευνας για την ψυχική υγεία των εφήβων στην Ευρώπη, με ενδεικτικό παράδειγμα μόνο δυο στα πέντε Ελληνόπουλα να δηλώνουν «πολύ καλή ψυχική υγεία». Θετικότερη είναι η εικόνα των επιπέδων αντιληπτής (σωματικής) υγείας και αυτεπάρκειας για τους έφηβους στην χώρα μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Από τα πιο πρόσφατα ευρήματα για την ψυχική υγεία των εφήβων που δημοσίευσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το Περιφερειακό Γραφείο του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη προκύπτει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του δείκτη ψυχικής υγείας των εφήβων να είναι σταθερά μειούμενο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας—ιδιαίτερα στο τελευταίο της μέρος. Στη διακρατική έρευνα με τίτλο «Έρευνα για τις Συμπεριφορές που Συνδέονται με την Υγεία των Εφήβων» (Health Behaviour in School-aged Children, HBSC) καταγράφεται ότι στην Ελλάδα μόλις ένας/μία στους/στις τρεις εφήβους (32%) ανέφερε «υψηλά» επιπέδα ικανοποίησης από τη ζωή το 2022, με το ποσοστό αυτό να είναι επίσης σταθερά σε πτώση σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας.
Χαρακτηριστικό είναι πως, η πλειονότητα (60%) των εφήβων ανέφεραν εμμένουσες ψυχολογικές ή/και σωματικές ενοχλήσεις το 2022.
Από την έρευνα HBSC για το 2021/22 με πληθυσμό περίπου 280.000 εφήβους ηλικίας 11, 13 και 15 ετών από 44 χώρες και εξ αυτών περίπου 6.500 από στην Ελλάδα προκύπτει η ιδιαιτερότητα του εφηβικού πληθυσμού της χώρας μας έναντι των άλλων χωρών: Το αντιληπτό επίπεδο (σωματικής) υγείας στους/στις εφήβους -αν και όχι σε επιθυμητά επίπεδα- είναι στη χώρα μας σημαντικά υψηλότερο (42%) του διακρατικού μέσου όρου (36%). Στην Ελλάδα παρατηρούνται επιπλέον υψηλότερα ποσοστά εφήβων με αυτεπάρκεια—με ευχέρεια, δηλαδή, στο να βρίσκουν λύσεις σε μικρές ή μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (69%, και 61%, αντίστοιχα) και να φέρνουν σε πέρας το έργο και τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει (60% και 57%, αντίστοιχα). Τέλος, και δείκτες όπως το αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή και το αντιληπτό επίπεδο ψυχικής ευεξίας (mental well-being) βρίσκονται πολύ κοντά στο μέσον όρο του προγράμματος συνολικά.
Στην Έλλάδα το 60% των εφήβων, (έναντι 44% του διακρατικού μέσου όρου) αναφέρουν εμμένουσες ψυχολογικές και σωματικές ενοχλήσεις:
Με δεδομένο πως οι δείκτες ψυχικής υγείας και ευεξίας επιδεινώνονται με το πέρασμα δηλαδή από τα 11 στα 13 και ακολούθως στα 15 έτη (μετάβαση από το δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο) κρίνεται πως έμφαση στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί σε παρεμβάσεις προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, ιδιαίτερα στο σχολικό πλαίσιο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ