Ένα «δαίδαλο» δυσκολιών καλούνται να διαχειριστούν οι ογκολογικοί ασθενείς στην εμπόλεμη Ουκρανία. Έκθεση της IQVIA για λογαριασμό της EFPIA επιχειρεί να διαφωτίσει το ζήτημα και να βοηθήσει Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τον Καρκίνο να διαχειριστεί τις δυσκολίες.
Πέρα από τον «εφιάλτη» της ασθένειας, οι δοκιμαζόμενοι καρκινοπαθείς πρέπει να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φαρμάκων την απώλεια ιατρικών αρχαίων, την αναγκαστική διακοπή παρακολούθησης από τον συγκεκριμένο θεράπων ιατρό τους. Εν μέσω ερειπίων εκείνοι πρέπει να δώσουν τον προσωπικό τους αγώνα. Ακόμη και εάν έχει βρεθεί η ενδεδειγμμένη θεραπεία, ο φόβος και η αγωνία υποδαυλίζουν την ψυχολογία τους .
Σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί «μέτωπο» σε αυτές τις δυσκολίες η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τον Καρκίνο συναντήθηκε προκειμένου να εξετάσει πως μπορεί να υποστηρίξει τους ασθενείς στην Ουκρανία και τους εκτοπισμένους ασθενείς στα γύρω κράτη μέλη. Έμφαση δόθηκε στην προμήθεια φαρμάκων για τους ασθενείςαλλά και τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη των ογκολογικών υπηρεσιών.
Για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία στους καρκινοπαθείς, η πλατφόρμα ογκολογίας της EFPIA ανέθεσε στην IQVIA να συντάξει μια έκθεση για τους καρκινοπαθείς στην Ουκρανία και στις γειτονικές χώρες (Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία). Η έκθεση σκιαγραφεί μια εικόνα των ογκολογικών υπηρεσιών στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, τονίζοντας το υψηλό φορτίο του καρκίνου και την υψηλή αναλογία θνησιμότητας. Συγκεκριμένα, είχαν καταγραφεί 139.000 άτομα που ζούσαν με νεοδιαγνωσμένο καρκίνο και περίπου 1.000 παιδιά που λάμβαναν ενεργή θεραπεία. Οι ασθενείς με καρκίνο είχαν πρόσβαση σε 70% λιγότερα ογκολογικά νοσοκομεία και 35% λιγότερους ογκολόγους σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στις γειτονικές χώρες. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, οι διαθέσιμες θεραπείες έτειναν να είναι παλαιότερες, ενώ οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη ήταν από τις χαμηλότερες στην περιοχή. Ωστόσο, είχαν εμφανιστεί ορισμένα σημάδια προόδου τα τελευταία χρόνια, καθώς μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας βρίσκονταν σε εξέλιξη και η κλινική έρευνα αυξανόταν, παρέχοντας στους ασθενείς πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καταγράφηκαν απώλειες σε βασικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, διακοπές ρεύματος και ελλείψεις σε φάρμακα και τρόφιμα. Οι ογκολογικές υπηρεσίες αντιμετώπισαν σοβαρές διαταραχές και ως επακόλουθο μέρος του βάρους των ογκολογικών ασθενών της Ουκρανίας μεταφέρθηκε στις γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση της IQVIA, οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν γλωσσικά εμπόδια όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, οργανωτικές προκλήσεις και τη μετατόπιση του υγειονομικού προσωπικού, σε συνδυασμό με το ψυχολογικό τραύμα και την καταστροφή των υποδομών που προκάλεσε ο πόλεμος στη χώρα.
Ήδη οι εταιρείες και οι ενώσεις μέλη της EFPIA έχουν δωρίσει 29 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων και 300 εκατομμύρια ευρώ σε συνολική υποστήριξη. Ακόμη διατέθηκε ένα εργαλείο που επιτρέπει στους εκτοπισμένους Ουκρανούς ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μέσω ενός ηλεκτρονικού ενημερωτικού φυλλαδίου προϊόντος (ePIL) στο κινητό τους τηλέφωνο. Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στη μητρική τους γλώσσα. Η ελαχιστοποίηση της διακοπής των εν εξελίξει δοκιμών και της περίθαλψης αποτέλεσε προτεραιότητα, είτε με την εξεύρεση νέων διαδρομών για την προμήθεια προϊόντων είτε με τη δυνατότητα στους καρκινοπαθείς να ακολουθούν τα πρωτόκολλα δοκιμών καρκίνου σε γειτονικές χώρες.
Πέρα από την ανάγκη ανοικοδόμησης στην χώρα, προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον μετασχηματισμό του ογκολογικού τομέα της Ουκρανίας. Εκτιμάται ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι ανακατασκευασμένες υπηρεσίες καρκίνου της, ευθυγραμμισμένες με το σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου. Άρα θα πρέπει να προωθηθεί η ικανότητα στη διάγνωση, η ακτινοθεραπεία και η χειρουργική, η εκπαίδευση και διατήρηση περισσότερων ειδικών ογκολογίας καθώς και η εξασφάλιση της πρόσβασης σε καινοτόμες θεραπείες.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ