Η σημασία του εμβολιασμού και των τακτικών εξετάσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επισημάνθηκε σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων (Ελληνική HPV Εταιρεία). Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει για να φθάσει τους στόχους του ΠΟΥ και να εφαρμόσει Εθνικό Σχέδιο.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προώθηση στοχευμένων πολιτικών και σχεδίων δράσης γύρω από το ζήτημα. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επεσήμανε στον χαιρετισμό του ότι «Οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε όλους τους πολίτες, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις νέες γυναίκες 15 έως 44 ετών, επομένως η περαιτέρω ενημέρωση οδηγεί σε μεγαλύτερη πρόληψη. Ως υπουργείο έχουμε προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση ενός σχεδίου δράσης έως το 2030 για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
Στην εκδήλωση ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεόδωρος Αγοραστός σημείωσε ότι πριν τρία χρόνια ο ΠΟΥ εγκαινίασε την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.Σύμφωνα την Παγκόσμια Στρατηγική, η νόσος αυτή θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας εάν επιτευχθούν, μέχρι το 2030, το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV),το 70% των γυναικών να εξετασθεί προληπτικά κ.ά.
Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το «Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (Εurope’s Beating Cancer Plan), το οποίο προωθεί ως κύριες δράσεις, μέχρι το 2030, υιοθετεί τον εμβολιασμό του 90% των κοριστιών και θέτει στόχο τη σημαντική αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών. Επίσης, προβλέπει την εφαρμογή Εθνικών Προγραμμάτων Προσυμπτωματικού Ελέγχου με νέες κατευθυντήριες οδηγίες για καρκίνο τραχήλου μήτρας (HPV testing από ηλικία 30 ετών και κάθε 5-10 έτη) και την εξασφάλιση ογκολογικών κέντρων για σωστή θεραπεία του 90% των ασθενών με καρκίνο.
Όμως, στην χώρα μας καταγράφεται χαμηλή μέχρι στιγμής εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού-στόχου, ενώ δεν έχει ληφθεί μέριμνα τήρησης από τον παιδίατρο της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συμπλήρωσης του Μητρώου Εμβολιασμών και του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού. Αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπάρχει ακόμα οργανωμένο, οικονομικά εξασφαλισμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, χωρίς ημερομηνία λήξης – αντ’ αυτού ψηφίστηκε, αλλά δεν εφαρμόζεται ακόμη, μια Δράση Δημόσιας Υγείας με περιορισμένη διάρκεια και χρηματοδότηση Εξίσου προβληματικό είναι πως δεν επαρκούν τα εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα για την ενδεδειγμένη θεραπεία και υποστηρικτική φροντίδα των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Ως εκ τούτου, για να καταστεί δυνατή και στην Ελλάδα να εργαστεί συχνά για να «πιάσει» τους εμβολιαστικούς στόχους του ΠΟΥ και της Ε.Ε. και να εφαρμόσει οργανωμένο Εθνικό Προγράμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας, με HPV testing ως πρωταρχική εξέταση και συμμετοχή τουλάχιστον του 70% των γυναικών στις ηλικιακές ομάδες-στόχους, να εξασφαλίσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των γυναικών με (προ)καρκίνο τραχήλου μήτρας, καθώς να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τον HPV-εμβολιασμό και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο για καρκίνο τραχήλου μήτρας.
Με το μήνυμα «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας – Ενημερώσου, Εμβολιάσου, Εξετάσου!» φωταγωγήθηκε η πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ ο Λευκός Πύργος «ντύθηκε» με το αντιπροσωπευτικό χρώμα της Παγκόσμιας Δράσης.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ